Иракският парламент уволни днес губернатора на провинция Ниневия, където при

...
Иракският парламент уволни днес губернатора на провинция Ниневия, където при
Коментари Харесай

Уволниха губернатора на иракска провинция след трагедията на река Тигър

Иракският парламент уволни през днешния ден губернатора на провинция Ниневия, където при корабокрушение починаха 100 души, основно дами и деца, съобщи Франс прес.

Науфел Акуб, губернатор на северната провинция, бе освободен наред с двамата си заместници след гласоподаване, поискано от премиера Адел Абдел Махди.

Министър-председателят го упрекна в " немарливост " и " очевидни пропуски " след гибелта на 100 души в четвъртък, празнуван като Нова година от кюрдите и като празник на майките, когато фериботът им се прекатурна на р. Тигър.

Властите към момента считат за безследно изчезнали 63-ма от пасажерите, насочили се към локален лунапарк, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес, когато завърши тридневният печал, десетки студенти дефилираха в безмълвие из града, всички облечени в черно.

Двайсет и двегодишният Абдала ал Джубури, студент по педагогика, съобщи пред Агенция Франс Прес, че показва, с цел да може " нови лица - политици и админи ", да заместят " корумпираните, които виждат единствено своите ползи, само че не и тези на народа ".

" Губернаторът и всички корумпирани чиновници би трябвало да бъдат съдени, а околните на жертвите да получат компенсации ", добави Исра Мохамед, студентка на същата възраст. " Стига сме мълчали, писна ни да бъдем измъчвани и подценявани! ", добави тя.

Парламентът заяви през днешния ден, че афишира за мъченици жертвите от корабокрушението, което отваря път към обезщетяване на фамилиите и правосъдни искове, показва организацията.

Властите не престават да проверяват инцидента; чиновник от органите по сигурността заяви, че 16 души към този момент са задържани.

В петък Акуб поукроти гнева на околните на починалите и жителите на Мосул - основен град на Ниневия, като посети мястото на нещастието.

Протестиращи замериха конвоя му с тухли и скандираха " Корупция ", " Оставки " пред входа за Мосул, отвоюван преди по-малко от две години в сраженията с джихадистите и към момента невъзстановен, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР