Иракските политици искат да криминализират хомосексуалността, също като повечето държави

...
Иракските политици искат да криминализират хомосексуалността, също като повечето държави
Коментари Харесай

Ирак иска да криминализира еднополовите връзки


Иракските политици желаят да криминализират хомосексуалността, също като множеството страни в Близкия изток. Активистите споделят, че новите закани за ЛГБТИ общностите се основават на неправилни показа за традициите.

Повечето хора към него нямали визия, че той се разпознава като гей, споделя пред Дъждовни води един 20-годишен иракски студент. И прибавя, че животът в град Наджаф, в южната част на страната, е релативно закостенял, а за него персонално – и рисков.

„ Веднъж бях облякъл розова риза и започнаха да ме унижават единствено поради това “, споделя Хайден, чието същинско име не публикуваме, с цел да го опазим от похищения. „ Хората са унижавани и даже убивани, единствено тъй като не наподобяват като другите “, прибавя младежът.

Нов закон ще криминализира хомосексуалността

Хайден изяснява, че за ЛГБТИ общността в Ирак нещата се утежняват. Хората от тази общественост ежедневно са подложени на експанзия и унижения, освен това още преди приемането на нов закон, с който държавно управление възнамерява за криминализира хомосексуалността.

Засега Ирак е една от трите арабски страни в Близкия изток, които не не разрешават категорично еднополовия секс. Другите две са Йордания и Бахрейн. В останалия арабски свят еднополовите връзки са неразрешени, като наказванията варират сред санкции и дългогодишно отнемане от независимост, а в Саудитска Арабия хомосексуалните са застрашени даже от смъртно наказване.

Подложки за чаши, направени от ЛГБТИ деятели в Ливан

Ареф ал Хамами, народен представител в Иракския парламент, счита, че законът ще бъде признат, макар рецензията от страна на локални и интернационалните групи за отбрана на човешките права. „ Ние сме мюсюлманска страна със своите традиции и обичаи. А ислямът не разрешава сходни дейности “, споделя той пред Дъждовни води.
Редакцията предлага
Законите, криминализиращи еднополовите връзки в действителност са импорт от Европа

В Близкия изток постоянно ще чуете тъкмо този мотив: че хомосексуалността не е част от тамошната просвета. Но той е много подозрителен. Точно както Библията, и Коранът на няколко пъти загатва хомосексуалността с неоправдателен звук. Но оттатък религиозното наказание, еднополовите полови отношение постоянно се срещат в тамошните лирика и изкуство..

Редица откриватели даже настояват, че епохи наред арабската просвета е била доста по-толерантна към еднополовата фамилиарност спрямо европейската. Положението обаче се трансформирало в края на 19 и през 20 век. Викторианството популяризира концепцията, че половите наслаждения са греховни и срамни, а през 1885 година таман британците одобряват един от първите закони, инкриминиращи секса сред мъже.

Арабите старателно стартират да усвояват консервативните европейски настройки. Харвардският учител Султан Аламер споделя за един арабски странник, посетил Париж при започване на 19 век, който бил очарован от това, че французите не утвърждават любовта сред млади мъже и не я възпяват в поезията си.

Така предходната приемливост към хомосексуалността и поезията, възпяваща мъжката хубост, последователно почнали да наподобяват нещо нецивилизовано. Първите закони, забраняващи еднополовите връзки в Близкия изток, били признати като европейски импорт, тъй като в европейските колонии се практикували европейските юридически правила.

Културна война

Днес множеството закони, които не разрешават хомосексуалността в района, се аргументират с религията, само че без значение от това част от тях не престават да се коренят в английското законодателство, пренесено и в колониите на Британската империя. Това важи за Судан и Египет, да вземем за пример. И даже когато някогашните колонизатори декриминализират хомосексуалността, някогашните им колонии резервират възбраните.

Еднополовите полови връзки се трансформират в „ културна война “, счита Катерина Малакура, професор по интернационалните връзки в реномираното Лондонско учебно заведение по стопанска система. „ В Близкия изток отъждествяват хетеросексуалността с историческата достоверност, само че това опонира на историческите обстоятелства “, написа тя.

Според нея властническите държавни управления и религиозните фундаменталисти насъскват обществото против ЛГБТИ-общността, единствено с цел да се задържат на власт, преструвайки се, че опазват „ достоверната “ просвета.

Закони, които да отвлекат вниманието

Положението на ЛГБТИ-общността в редица близкоизточни страни даже се утежнява. „ В момента в целия район се е надигнала вълна на хомофобия и трансфобия “, споделя професор Андрю Делатола от университета в Лийдс. В тази наклонност се вписва акцията в Саудитска Арабия за изваждане от комерсиалната мрежа на всички детски играчки с цветовете на дъгата, заканите на войнствени християнски групи против ЛГБТИ-общността в Ливан и една онлайн акция в Египет, която желае да убеди хората, че съществуват единствено два пола.

Иракският просветител Муктада ал-Садр твърди, че еднополовите връзки са причина за пандемията.

„ Според доста обществено консервативни хора съществува опасност за моралните полезности, на които те се уповават “, споделя професор Делатола. А неговият сътрудник Султан Аламер написа, че на този декор редица властнически арабски водачи подменят условието за демократична легитимност с претенцията да бъдат честен престиж. „ През последните пет десетилетия това се употребява, с цел да се контролира религията и да вземем за пример да бъдат сложени в послушание арабските дами “, написа той.

Правозащитниците са разтревожени от протичащото се в Ирак. „ Политици, които се провалиха в опита си да ръководят държавните каузи, в този момент отклоняват вниманието на хората със закони, които имат огромен отзив измежду обществото “, твърди Сам, съветник в първата иракска национална организация на ЛГБТИ.

Той има поради и редица други закони в Ирак – да вземем за пример против порнографията, за родителския контрол или пък против нормализацията на връзките с Израел. „ Ирак живее в сянката на една политическа класа, която се провали в опита си да сформира държавно управление и в този момент желае да прикрие личната си корумпираност. Прави го, като заблуждава хората, че тези закони опазват правилата на исляма “, споделя още Сам, чието цялостно име резервираме в тайната за негова сигурност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР