Иракските кюрди не искат да се отделят в своя държава

...
Иракските кюрди не искат да се отделят в своя държава
Коментари Харесай

Иракските кюрди не искат да се отделят, а само да натискат Багдад

Иракските кюрди не желаят да се отделят в своя страна и не това е задачата на проведения референдум наесен. Идеята на това мероприятие е просто да се оказва напън върху Багдад. Това излиза наяве от изказване на представител на тяхната общественост. "Планираният референдум за самостоятелност на кюрдите в Северн Ирак е тактичност за оказване на напън върху Багдад ", съобщи почитан представител на Регионалното държавно управление на Кюрдистан (РПК). Назем Дабаг, който съставлява РПК в Техеран, също по този начин сподели, че се безпокои от опцията иракски войски да нападат кюрдскщите позиции, откакто завърши борбата за отнемането на Мосул от ръцете на "Ислямска страна ". Но беше безапелационен, че иракските кюрди биха предпочели да останат част от Ирак, без значение от свикването на референдум за независимостта на 25 септември, съобщи БГНЕС.

" Ние вършим това (провеждаме референдума), с цел да разгадаем проблемите си в Ирак. Засега нямаме желание да се разделим ", сподели Дабаг в изявление за Агенция Франс Прес в офиса му в иранската столица. " Ние не считаме, че Ирак ни приема, по тази причина се стремим да използваме подобаващи благоприятни условия - посредством дипломацията, Народното събрание и хората - с цел да настояваме за нашите права. Ако те (Ирак) не желаят да решат нашите проблеми, нашият народ е подготвен на всеотдайност ", отбелязва Дабаг.

Той упреква Багдад, че не е съумял да извърши няколко основни обещания, обрисувани в иракската конституция от 2005 година, в това число разрешаването на въпроса със статута на Киркук - град на границата сред полуавтономния регион на кюрдите и останалата част от Ирак. Кюрдският водач сподели още, че Багдад също не е утвърдил законите за приходите от нефт и финансирането на кюрдските сили за сигурност, известни като "Пешмерга ", макар значимата им роля в отблъскването на "Ислямска страна ".

" Вярвам, че манталитетът на бааистите към момента съществува измежду някои иракски водачи ", сподели Дабаг, имайки поради предходния режим на Саддам Хюсеин. " Те не одобряват други. Те постоянно прибягват до военна мощ, с цел да разрешат проблемите ". На въпроса дали се тормози, че иракската войска и шиитските милиции ще нападат кюрдски райони, Дабаг сподели: " Сто %. Това е моят боязън ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР