Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от

...
Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от
Коментари Харесай

Иракската армия започна операция срещу кюрдите за отвоюването на Киркук

Иракски войски са почнали интервенции за отвоюването на следени от кюрдите позиции в оспорваната провинция Кирку к, откакто напрежението се увеличи след референдума за самостоятелност, който се организира в Иракски Кюрдистан през предишния месец. Това заяви " Франс прес ", базирайки се на иракски военачалник.

" Иракските въоръжени сили напредват за отвоюването на военните си позиции, завзети по време на събитията от юни 2014 година ", изтъкнал иракският военачалник, който е поискал да остане неизвестен.

През 2014 година, когато терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) завладя регионите северно и западно от Багдад, доста подразделения на иракската войска се разпаднаха и кюрдските сили пешмерга нахлуха в освободени от тях региони, в това число в богатия на нефт Киркук.

 Иракски Кюрдистан разположи 6000 бойци пешмерга в противоречив богат на нефт регион
Иракски Кюрдистан разположи 6000 бойци пешмерга в противоречив богат на нефт регион

Иракската войска също изпрати елементи в Киркук

По-рано самостоятелният Иракски Кюрдистан разгласи, че разполага минимум 6 000 кюрдски бойци пешмерга в региона на богатия на нефт и етнически разнороден град Киркук .

Нарастването на напрежението в последните седмици сред Багдад и локалните кюрди пристигна, откакто самостоятелният иракски район Кюрдистан организира референдум за самостоятелност на 25 септември и разгласи самостоятелност малко по-късно.

Десетки хиляди кюрдски бойци към този момент са ситуирани в региона на Киркук , който публично не е част от Иракски Кюрдистан, само че от години е следен от кюрдските сили. Иракските управляващи обаче също имат териториални искания към богатия на нефт регион, откъдето идва и главният спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР