Иракската активистка Надя Мурад и лекарят Дени Мувеге от Демократична

...
Иракската активистка Надя Мурад и лекарят Дени Мувеге от Демократична
Коментари Харесай

Оцеляла след плена на ИДИЛ и лекар от ДР Конго – с Нобел за мир

Иракската активистка Надя Мурад и лекарят Дени Мувеге от Демократична република Конго са тазгодишните носители на Нобеловата премия за мир, оповестяват международните организации.

Норвежкият Нобелов комитет отличи двамата за " техните старания да се постави завършек на потреблението на полово принуждение като оръжие във войните и въоръжените спорове ". Муквеге и язидката Надя Мурад " ги сплотява битката за правдивост, макар доста другия им генезис ", сподели председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен.
Повече от 3500 дами и деца язиди са в плен на „ Ислямска страна ” Джихадистите ги държат като полови робини и ги препродават между тях
Мурад, която е от язидското малцинство в страната си, е била превърната в бяла робиня от „ Ислямска държава”, преди да успее да избяга. „ Извършителите на полови закононарушения против язидски и други дами към момента не са разследвани за действията си”, уточни тя, като добави, че над 3000 язидки са в ръцете на джихадистите и в сегашния миг.
Снимка: Reuters
Мувеге на собствен ред означи, че в страната му има „ доста малко изборна подготвеност и доста военна готовност” преди плануваните за 23 декември първи демократични избори. През годините той е помагал на дами, изнасилени от бойци в източната част на Конго и в този момент прикани Организация на обединените нации да разгласи имената на отговорните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР