Иракска танкова бригада заменила купените от САЩ танкове „Абрамс” с

Иракска танкова бригада заменила купените от САЩ танкове „Абрамс” с ...

Military Times: Ирак замени американските танкове „Абрамс” с руските Т-90.Иракска танкова бригада заменила купените от САЩ танкове „Абрамс” с руски Т-90 по геополитически причини, съобщи Military Times.
 
Решението за отказването от американските танкове дошло след оплакването от страна на САЩ, че „Абрамс” се оказали в ръцете на бойци, поддържани от Иран. Заради това Ирак предпочел танковете Т-90, но Русия може да разшири своето влияние в региона, се казва в статията на Military Times.
 
Американският анализатор Джеймс Филипс отбелязал, че по такъв начин Ирак напомнил на САЩ, че те нямат монопол в танковете и че Багдад може да ги получи и от Русия. „Това лишава САЩ от лостове за влияние и увеличава възможностите на Багдад в бъдеще” – добавил той.
 
На 6 юни иракското военно министерство обяви за получаването на общо 29 танка Т-90 от Русия. Първите машини от този тип Ирак ги получи през февруари. Русия планира да достави на Ирак 73 машини.
 
През последните няколко години САЩ предадоха на Ирак около 140 броя Abrams. Според иракски медии, като цяло Abrams не се изявил в Ирак откъм най-добрата си страна. / БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg