Ираксите въоръжени сили съобщиха, че са завзели територии южно от

...
Ираксите въоръжени сили съобщиха, че са завзели територии южно от
Коментари Харесай

Иракската армия влезе в сблъсъци с кюрдски бойци и отвоюва територии около Киркук

Ираксите въоръжени сили оповестиха, че са завзели територии южно от град Киркук, следени от Иракски Кюрдистан, съобщи " Ройтерс ", цитирайки изказване на армията. Между армията и кюрдски бойци пешмерга са избухнали и конфликти близо до Киркук, съобщи Би Би Си. Иракската държавна телевизия твърди, че кюрдски територии са били отстъпени без сражения, само че управляващите в Ербил отхвърлят.

" Силите ни не престават да напредват, " се споделя още в текста, който разяснява, че войските на Багдад са завзели обекти на Северната газова компания на Кюрдистан, рафинерия и индустриална зона южно от Киркук. Операцията официално цели да " подсигури базите " и " федералните уреди " и включва и летището на града. Петролните кладенци и летището се намират в западната част на града.

Според малкия екран министър председателят Хайдер ал Абади е наредил на армията " да въдвори сигурността в Киркук в съдействие в популацията на града и (кюрдските бойци) пешмерга. " Като част от интервенцията " са завзети обширни региони " от провинцията.

Кюрдски представители оповестиха за " Ройтерс " в понеделник сутринта, че летището и петролната инфраструктура още са в техни ръце. Те потвърдиха и че в неделя е имало съществени конфликти южно от Киркук сред пешмерга и шиитските милиции " Хашд аш Шааби ", въоръжавани и обучавани от Иран. Властите в Багдад към този момент оповестиха, че " Хашд аш Шааби " подкрепят интервенцията им. Кюрдската телевизия Rudaw твърди, че за интервенцията на шиитските милиции в региона е постигнал командирът на поделението " Кудс " на Иранската революционна армия Касем Сюлеймани.

Съединените щати показаха " безпокойствие " от протичащото се и приканиха и двете страни " да понижат напрежението " посредством разговор. В края на седмицата имаше опити за договаряния сред представители на двете страни, които разменят остри реплики от референдума за самостоятелност, непризнаван от Багдад. Условията на Ирак за анулация на резултатите от допитването обаче бяха отхвърлени от кюрдски представители.

Киркук се включи в референдума в края на септември макар митингите на Багдад. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани тогава предизвести, че кюрдите ще се пазят, в случай че иракските управляващи опитат да попречат на допитването, а след вота в града имаше и полицейски час.

Провинцията на Киркук не е част от Иракски Кюрдистан, само че е под контрола на кюрдските бойци пешмерга от 2014 година, когато те изтласкаха " Ислямска страна " на юг. Богатият на нефт регион обаче се оспорва от Багдад, който към този момент разгласи желанието си да си върне владението на нефтените кладенци и друга инфраструктура.

В края на седмицата Багдад упрекна Ербил, че в Киркук са ситуирани " външни бойци ", в това число от неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Иракски Кюрдистан обаче отхвърля изказванието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3158)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР