Ирак започва да прилага законова забрана на алкохолните напитки, която

...
Ирак започва да прилага законова забрана на алкохолните напитки, която
Коментари Харесай

Задава ли се сух режим в Ирак

Ирак стартира да ползва законова възбрана на алкохолните питиета, която датира от 2016 година, излиза наяве от формален документ, на който се базира организация Ройтерс. Агенцията отбелязва, че някои иракчани поясняват този ход на управляващите като индикация за възходящото въздействие на ислямски религиозни партии, което съгласно същите тези иракчани заплашва публичните свободи.

Прилагането на закона е почнало, когато той е бил оповестен на 20 февруари в държавния вестник на Ирак, седем години откакто е бил признат от Народното събрание. Няма публично пояснение за забавянето и за това за какво законът е бил оповестен тъкмо в този момент, само че съгласно анализатори религиозни партии упражняват по-голямо въздействие в границите на сегашната ръководеща коалиция, в сравнение с са успявали да упражняват върху процеса по взимане на решения от предходни държавни управления.

Със закона се вкарва възбрана на вносните алкохолни напитки и на продажбата им в магазините. Забранява се и производството на алкохол в Ирак.

Позовавайки се на държавен документ, до който си е осигурила достъп, организация Ройтерс прави извод, че на чиновниците на иракските гранични и летищни управляващи е подредено да конфискуват алкохолните питиета на пътуващите.

Въпреки възбраната магазини за алкохол в столицата Багдад и в някои провинции не престават да работят, като притежатели на такива магазини споделят пред Ройтерс, че не са били осведомени от управляващите, че би трябвало да спрат с търговията си.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към този момент иракските управляващи не са откликнали на молбата ѝ за коментар по този въпрос.

Ирак е консервативна страна, обитаема най-вече с мюсюлмани, в която множеството мъже и дами заобикалят алкохола, който е неразрешен от ислямската вяра. Разрешителни за продажба на алкохол се издават единствено на немюсюлмани.

Консумацията на алкохол на публични места не е неразрешена, само че на нея не се гледа с положително око. Въпреки това в Багдад не е необикновена панорама да видиш по какъв начин младежи пият алкохол по крайбрежията на река Тигър.

Някои иракчани се опасяват, че страната им ще се трансформира в ислямска република, каквато е Иран.

" Ирак не е ислямска страна и в страната съжителстват разнообразни религии и секти. Някои религии позволяват потреблението на алкохол и държавното управление не може да наложи обещано мнение или идеология на всички останали ", споделя основаният в Багдад политически анализатор Али Сахиб.

Шиитски религиозни обединения преобладават в Народното събрание, откогато Съединени американски щати нахлуха в Ирак през 2003 година и смъкнаха светския режим на диктатора Садам Хюсеин. Въпреки това отношението на иракските управляващи към алкохола отдавна се смяташе за демократично спрямо това на управляващите в прилежащи на Ирак страни като Саудитска Арабия и Кувейт, в които притежанието на алкохол е неразрешено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР