Ирак ще проведе предсрочни общи избори следващия юни, обяви премиерът

...
Ирак ще проведе предсрочни общи избори следващия юни, обяви премиерът
Коментари Харесай

Избори в Ирак на 6 юни 2021 година

Ирак ще организира предварителни общи избори идващия юни, разгласи министър председателят на страната в петък, представен от АП.

Така той извършва заричане, обещано, когато встъпи в служба, с цел да отговори на основното искане на антиправителствените протестиращи.

Премиерът Мустафа ал Кадими съобщи, че гласуването на 6 юни ще пристигна година по-рано от плануваното .

Протестиращите желаеха предварителни избори и промени, когато излязоха на улицата в антиправителствени демонстрации през октомври предходната година.

Над 500 протестиращи бяха убити при демонстрациите , до момента в който иракските сили за сигурност използваха муниции и сълзотворен газ, за ​​да разпилян тълпите.

Натискът от митингите докара до оставката на премиера Адел Абдул-Махди. Ал-Кадими пристигна на власт след политически консенсус през май и даде обещание да извърши основни претенции на протестиращите.
 Двама убити протестиращи в Багдад след конфликти с полицията
Двама убити протестиращи в Багдад след конфликти с полицията

Първи жертви на принуждение, обвързвано с митинги, при новия министър председател

Не е ясно по кой изборен закон ще се проведат изборите. Съобщението на премиера дейно хвърли топката в съда на Народното събрание, който би трябвало публично да гласоподава новата дата. Но политическите разлики надвиват над използването на нов изборен закон, признат в края на предходната година.

Парламентът о положителни закона през декември, като има за цел да даде на политическите самостоятелни по-голям късмет да завоюват места в Народното събрание и да отслаби властта на ръководещите елити.

В изказване, Съединени американски щати приветстваха решението на Ал Кадими и обявиха, че са подготвени да даде поддръжка и механически препоръки, в случай че това бъде поискано от неговото държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР