Ирак може да изпадне в много тежка финансова и икономическа

...
Ирак може да изпадне в много тежка финансова и икономическа
Коментари Харесай

Ще удари ли САЩ финансово Ирак, ако има реален опит да бъдат изгонени американските военни?

Ирак може да изпадне в доста тежка финансова и икономическа обстановка, в случай че тръгне действително да гони американските войски без единодушието на Вашингтон. За това предизвестява The Wall Street Journal, представен от Агенция " Фокус ".
Според информацията, Вашингтон е предизвестил Багдад, че ще блокира основна държавна иракска сметка във Федералния запас в Ню Йорк. Това би провокирало доста съществени проблеми за иракските държавни заплащания.
Няма обаче публично удостоверение на тази информация. Държавният департамент отхвърли да разяснява, Федералният запас - също, както и иракското държавно управление.
Перспективата за американските наказания против Ирак породи след въздушния удар на 3 януари, който умъртви иранския военачалник генерал Касем Сюлеймани на интернационалното летище в Багдад. Иракският парламент гласоподава апел към премиера Адел Абдул-Махди да работи за изгонването на почти 5 300 американски военни, намиращи се в страната. В отговор на необвързващата резолюция, която беше подкрепена от премиера, президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи наказания против Ирак, в случай че САЩ бъдат принудени да изтеглят войските си.
Иракският министър председател Абдул-Махди е изискал от САЩ да има диалози за безвредното евакуиране на американските войски, настояват иракски медии. Абдул-Махди съобщи, че напускането на американските войски е единственият метод да се избегне спор в Ирак, защото САЩ не се доверяват на силите за сигурност на страната да пазят своите войски. Но държавният секретар на САЩ Майк Помпео споделя, че не е приказвал за такова нещо с Махди, а единствено, че САЩ ще продължат акцията в Ирак против екстремистката формация " Ислямска страна ".
Съществуват неясноти по отношение на пълномощията на Махди да изгони американците, като се има поради статутът му на изпълняващ длъжността министър-председател. Сред другите евентуални спънки са кюрдските и множеството сунитски водачи, които бойкотираха сесията, на която парламентаристите гласоподаваха за експулсирането на войските.
По време на парламентарния спор ръководителят на Народното събрание, сунит, прикани депутатите-шиити да се преценяват с евентуалния отзив: " Една от стъпките, които интернационалната общественост може да предприеме, е да спре финансовите транзакции с Ирак и ние няма да можем да осъществим уговорките си към нашите жители във всеки идващ миг ", сподели Мохамед ал Халбуси, представен от The Wall Street Journal.
Финансовата опасност не е теоретична: Финансовата система на страната беше съвсем унищожена през 2015 година, когато САЩ спряха достъп за няколко седмици до сметката на централната банка в Ню Йорк поради терзанията, че парите изтичат посредством едва контролирания пазар в ирански банки и до екстремистката група " Ислямска страна ".
Перспективата за наказания обезпокои елементарните иракчани, за които спомените да живеят под ембарго на Организация на обединените нации през 90-те години са към момента свежи. Проиранските и други шиитски фракции, водещи придвижването за изпъждане на американските сили от Ирак, се стремяха да успокоят обществеността, като им споделят, че Ирак може да се обърне към Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР