Ирак е на път до 2030 г. да произвежда почти

...
Ирак е на път до 2030 г. да произвежда почти
Коментари Харесай

През 2030 г. Ирак ще доставя 1/3 от петрола в света

Ирак е на път до 2030 година да създава съвсем шест милиона барела недопечен нефт дневно. Това заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от международните организации. Това ще направи страната третият максимален снабдител на нефт в света.
Обширният отчет на МАЕ откри, че производството на Ирак през идващото десетилетие може да нарасне с внушителни 1,3 милиона барела дневно до общо 5,9 милиона барела дневно. " Ирак е и ще остане един от основните стълбове на петролния пазар през идните години ", съобщи ръководителят на МАЕ Фатих Бирол пред кореспонденти в четвъртък.
Оптимизмът произтича от 50-процентното нарастване на петрола в Ирак от 2012 година, сподели Бирол, макар няколкогодишните ниски цени и опустошителните дейности на ислямистката формация „ Ислямска страна “ в една трета от страната.
" Това демонстрира устойчивостта на иракската петролна промишленост ", разясни изпълнителният шеф на МАЕ. Агенцията признава редица евентуални спънки пред вероятностите за Ирак, в това число изискванията на международния пазар, задграничните вложения, политическата непоклатимост и непрекъснатото доставяне с вода, нужна за действително произвеждане на нефт.
Междувременно цените на черното злато възвърнаха равнищата си, а в четвъртък скочиха още повече до съвсем шестмесечен връх от 75,60 $ за барел, отбелязва БГНЕС.
Това се случва на фона на опасенията във връзка с предлагането, защото Съединените щати обявиха, че ще сложат завършек на освобождението от наказания идващия месец за осем страни, които внасят ирански недопечен нефт.
Иракският министър на петрола Тамер ал-Гадбан съобщи в четвъртък, че страната му може да усили производството си, с цел да отговори на дефицита, само че ще го направи единствено в съгласуваност с сътрудниците от ОПЕК. " Ирак не взема едностранни решения ", сподели Габан. " Имаме голям потенциал за увеличение, само че знаем, че е значимо да запазим стабилността на пазара и да премахнем остатъка от нефт ", посочи той. Габан уточни, че страните от ОПЕК ще се срещнат в Саудитска Арабия на 19 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР