Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите

...
Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите
Коментари Харесай

ПЕС сезира Европарламента с искане за разследване на записа с гласа на Борисов

Ираче Гарсия, испански евродепутат и ръководител на групата на Социалистите и демократите в Екологичен потенциал изпрати писмо във вторник 30 юни до ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли с гледище за следствие, в това число и със съдействието на Европол, на хипотетични закани на премиера Бойко Борисов, оповестява изданието "EURACTIV ". Писмото е по отношение на изтеклия запис на телефонен диалог, в който мъж, който звучи като премиера Борисов се заканва да “изгори” Йончева.

В средата на предишния месец в YouTube и в аудиоплатформата SoundCloud беше оповестен 7-минутен запис, на който се чува глас, наподобяващ на този на премиера. В диалога са употребявани обидни думи по адрес на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, разискват се настоящи тематики, измежду които предварителна информация за обвиняване по случая с къщите за посетители, както и инспекцията на Комисията за финансов контрол (КФН) против застрахователния холдинг "Еврохолд ".

Премиерът Борисов отхвърля достоверността на записа. "Това не може, не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля...Това са 10 години към този момент. Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори стартират по един и същи метод - ментета, записват се Е, Ненчо Балабанов (актьорът, прочут с имитациите си на премиера - б.р.) да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от заран до вечер ", бе формалният коментар на министър-председателя

Конкретно името на Йончева се чува в част от изтеклия диалог, чиято достоверност би трябвало да откри прокуратурата: "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или на следващия ден обвинявания, ще го съсипем. Аз го предизвестих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те ", се чува от записания диалог.

В писмото на Гарсия до ръководителя на Европейския парламент се загатва, че съгласно ранглиста на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, както и обстоятелството, че Елена Йончева, някогашен публицист, дълго време е била ангажирана в битката против корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.

Гарсия отбелязва, че в една демократична страна министър председателят и държавното управление би трябвало да обезпечат сигурността на обществените фигури и политиците и че “нещо е доста сбъркано, щом министър председателят не желае задълбочено и без значение разследване”. Шегата, че няма неприятна реклама, желае да омаловажи казаното и допуска, че не е нужно да има официални последствия за опасност против евродепутат, прибавя в писмото си Гарсия.

“Подобни закани освен насаждат боязън у нея персонално, само че и съществено заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, акцентира Гарсия.

Испанският евродепутат приканва ръководителя на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо “независимо следствие на записа, включващо освен законността, само че и достоверността му, потреблението на всички вероятни средства, в това число и поддръжката и съдействието на Европол”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР