IPv4 адресите са на път да се изчерпат окончателно след

...
IPv4 адресите са на път да се изчерпат окончателно след
Коментари Харесай

IPv4 - Краят наистина е тук


IPv4 адресите са на път да се изчерпат дефинитивно след към месец, оставяйки внедряването на IPv6 като единственото жизнеспособно решение за напредък на Интернет в дълготраен проект. През октомври RIPE NCC – като организация, виновна за разпределянето на IP адреси на интернет доставчиците в 76 страни в Европа, Близкия изток и елементи от Централна Азия, разгласи, че разполага единствено с един милион IPv4 адреси.

Всички адреси, които са възобновени след тази точка, ще бъдат разпределяни посредством лист на чакащите. Но това евентуално ще бъдат единствено няколко стотин хиляди адреса годишно – надалеч по-малко от милионите, които актуалните интернет мрежи и големите темпове за развиване изискват. На процедура това значи повишен напън върху мрежовите принадлежности, които ще бъдат принудени да разчитат на комплицирани и скъпи решения, с цел да обслужват потребителите в свят с по-малко налични адреси.

Цитираната информация значи, че в този момент е моментът фирмите да създадат равносметка на своите IP запаси и да се твърдят, че техните проекти за внедряване на IPv6 реализират прогрес.
Ограниченото бъдеще на IPv4
Състоянието на привършване на IPv4 адреси съществува от 2012 година, когато NCP на RIPE доближи окончателното си систематизиране от Internet Assigned Numbers Authority (IANA), когато и последният IP адрес беше ангажиран. Това привършване се очакваше от дълго време от техническата общественост по света. Така че, макар че Интернет няма да колабира ненадейно поради дефицита, то казусът въпреки всичко оставя съществени терзания за доста мрежови оператори.

Една трета от общо 4000 интервюирани интернет провайдъри неотдавна дефинираха изчерпването на IPv4 като едно от най-големите три провокации пред техния бизнес, наедно с интернет сигурността и даването на облачни услуги. Над половината мрежи (54 %) обявиха, че се нуждаят от повече IPv4 мрежи в границите на идващите 2-3 години. Тъй като става все по-трудно да получават част от освободените след приложимост IPv4 адреси, на мрежите ще им е по-трудно за уголемяват своята инфраструктура за предстоящ напредък.
Има ли моментно решение?
Едно от постоянно посочваните решения на мрежовите снабдители е потреблението на CGNAT, който разрешава удължение на живота на IPv4 адресите, като дава опция за шерване на един IP адрес от няколко хиляди устройства. Проблемът e, че CGNAT не може да се мащабира безпределно. Всеки път, когато се основава нов пласт на NAT мрежа, това усилва сложността и надлежно се повишават рисковете за проблеми в мрежата, а когато един CGNAT стане уязвим, това може да засегне хиляди консуматори.

Друго необятно употребявано решение е търговията с IPv4 адреси – покупка и продажбата на адреси, които към този момент не са нужни на първичния притежател. Това обаче е доста непредсказуем пазар и цените на IPv4 адресите са обект на нормалните пазарни сили на търсене и предложение. Тъй като IPv4 става все по-трудна за ръководство, придържането към статуквото става все по-сложно и скъпо, с всеки минал ден.
Сега е моментът
С изчерпването на оставащия ресурс на RIPE NCC, което е тъкмо зад ъгъла, потребността от мрежите да одобряват IPv6 е по-сериозна от всеки път. Но прекосяването към IPv6 се оказва в действителност мъчно.

Мрежовите снабдители са привикнали да работят с IPv4 и доста от тях могат да възприемат „изчакай и виж какво ще стане“. Това важи изключително за мрежите, които считат, че имат задоволително IPv4 адреси, които да обслужат потребностите им в близко бъдеще, като по този метод забавят напредъка и неизбежното прекосяване към новото потомство IP адреси.

Въпреки че може да наподобява по-лесно да се поддържат IPv4 това ще стане прогресивно по-трудно. Ресурсите на IPv4 са разтегнати съвсем до краен лимит, защото интернет фирмите през днешния ден свързват 4,5 милиарда консуматори по света и близко няколко милиарда повече мобилни устройства, употребявайки общо 4,2 милиарда вероятни IPv4 адреси, защото това е крайният брой комбинации, които технологията поддържа. За разлика от това IPv6 има над 340 трилиона трилиона вероятни комбинации, които могат да се употребяват, което го прави съвсем безконечен поради проектите за разширение на интернет мрежите и достъпността в околните 15 години. Това отваря големи нови благоприятни условия за мрежови конфигурации, успеваемост и нововъведения, да не приказваме за понижаване на зависимостта от все по-скъпия и провокационен пазар на IPv4.

Но IPv6 не е толкоз необятно признат, колкото се очакваше, макар че темпът на внедряване се е ускорил. Индия и Съединени американски щати са минали на 50% към IPv6 технологии, до момента в който Германия, Франция и Англия са постигнали надлежно 40%, 35% и 31 %. Интересното е, че страните с напреднала стопанска система като Норвегия, Швеция и Дания имат степен на приемане под 15%, до момента в който разрастващите се стопански системи като Виетнам, Бразилия, Тайланд и Мексико имат доста по-високи числа на приемане – надлежно 38%, 30%, 29% и 28%.
Мобилен напредък
Този напредък се управлява най-много от доставчиците в бранша на телекомуникационните услуги. Мрежата T-Mobile в Съединени американски щати ръководи колосалните 91% от трафика си през IPv6, което е отлично. Що се отнася до доставчиците на наличие, Фейсбук употребява IPv6 единствено вътрешно, като крайното свързване до потребителите се реализира посредством IPv4 тунели. Гугъл, LinkedIn и Netflix могат да мигрират напълно към IPv6. Всички приложения на iPhone в AppStore би трябвало да бъдат съвместими с IPv6. В международен мащаб, единствено към 25-30% от най-популярните 1000 уеб страницата са минали към потреблението на IPv6.

Изчерпването на IPv4 би трябвало да даде подтик на приемането на IPv6, само че въпреки всичко нещата не са извънредно обречени. Във всеки случай, да не се прави никакъв ход и да се бездейства е рисковано и недалновидно за мрежовия бизнес. Възприемането на нововъведенията, успеваемостта и гъвкавостта на IPv6, в този момент е най-хубавият метод да се даде опция за напредък на интернет, защото идващият милиард консуматори и технологиите от последващо потомство идват онлайн.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР