Ипотечното кредитиране продължава да расте с рекордни темпове - през

...
Ипотечното кредитиране продължава да расте с рекордни темпове - през
Коментари Харесай

Бумът в кредитите за жилища продължава и през октомври

Ипотечното кредитиране продължава да пораства с рекордни темпове - през октомври нарастването на банковите портфейли в сегмента е с 16.49% на годишна база, което е най-висока стойност от 2009 година насам. Това демонстрират данните от паричната статистика на Българска народна банка, съгласно която за миналия месец размерът на предоставеното от банките жилищно финансиране за семействата е повишен със 195 млн. лева до 13.7 милиарда лева

До двуцифрено равнище се форсира и темпът на повишаване на потребителските заеми, който през октомври към този момент доближава 10.1% по отношение на година по-рано. В номинално изражение покачването е със 111.4 млн. лева до 13.1 милиарда лева Рисково ускоряване

През последните месеци банките са изключително дейни в кредитирането, като през лятото отпуснатите жилищни заеми растяха приблизително с по над 210 млн. лева на месец. Оживлението в бранша отразява и желанието на финансовите институции, които разполагат със свободен запас, да компенсират намаляващите си доходи поради ниските лихви. Българска народна банка и анализатори обаче към този момент виждат в това опасности за бранша, като в отговор през септември регулаторът реши да повиши антицикличния финансов буфер на банките от 0.5% на 1% считано от октомври 2022 година Прогнозата на централната банка също беше ревизирана и упованията й към този момент са към края на тази година темповете на повишаване на жилищните заеми да са от порядъка на 12%, при предходни предвиждания за 8.5%.

Същевременно, Българска народна банка понижи прогнозата си за растежа на фирменото кредитиране от 3.7% на 3.1% към края на 2021 година През последния месец обаче числата по-скоро чертаят противоположната картина - откакто през август и септември статистиката сподели закъснение на темповете в сегмента до 4.13% в края на деветмесечието, данните за октомври още веднъж сочат леко ускоряване до 4.44%. А номиналното увеличение на банковите портфейли с съвсем 517 млн. лева за месеца е най-голямото от началото на годината. При корпоративните заеми обаче би трябвало да се има поради, че числата са мощно волатилни и постоянно могат да бъдат изкривени от единични огромни покупко-продажби, както и от продажби на пакети неприятни заеми.
Реклама
Подобряване на качеството

Статистиката към октомври демонстрира и опазване на наклонността за възстановяване в качеството на банковите портфейли - като делът на неприятните и преструктурирани заеми (данните в паричната статистика се разграничават от тези за надзорни цели) понижава до 6.99% при 7.03% в края на септември. В номинално изражение става дума за заеми за близо 4.6 милиарда лева, от които 2.8 милиарда лева фирмени, 1.2 милиарда лева потребителски и 516.7 млн. лева жилищни.

Под мораториум към момента са експозиции за близо 9 милиарда лева, като по тях не се вършат вноски, само че те не се регистрират като неприятни или преструктурирани. Действието на този механизъм обаче изтича в края на 2021 година, което може да докара до растеж на просрочията при започване на идната година. За подобен риск предизвестява и Българска народна банка, съгласно която при кредитополучателите с изминал мораториум необслужваните заеми са с по-висок дял.

При депозитите темповете на повишаване също се форсират леко по отношение на следените преди месец. Спестяванията на семействата порастват с 10.4% през октомври (10.9% през септември) до малко над 65 милиарда лева Вложенията на бизнеса пък са за общо 31.9 милиарда лева, което е с 12.2% повече по отношение на размера им в края на деветмесечието - за съпоставяне, през септември нарастването беше с 10.8%. Общо за неправителствения бранш растежът на депозитите към октомври е с 11.3% до 100.6 милиарда лева, като упованията на Българска народна банка са към края на годината растежът на индикатора да се забави до 10.9%.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР