Лихвите по ипотечните кредити в САЩ спадат след пет седмици на покачване, но остават над 7%

...
Ипотечните лихви в САЩ се понижиха тази седмица, слагайки край
Коментари Харесай

Ипотечните лихви в САЩ се понижиха тази седмица, слагайки край на петседмичен период на повишения. Те обаче останаха над 7% на фона на продължаващата инфлация.

30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент достигна средно 7,18% през седмицата, приключваща на 31 август, което е спад от 7,23% предходната седмица, според данни от Freddie Mac, публикувани в четвъртък. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент беше 5,66%.

„Неотдавнашната волатилност затруднява прогнозирането накъде ще се появят лихвените проценти, но трябва да имаме по-добър показател през септември, тъй като Федералният резерв определя следващите си стъпки по отношение на повишаването на лихвените проценти“, каза Сам Кхатър, главен икономист на Freddie Mac.

Ипотечните лихви скочиха по време на историческата кампания на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията, изпращайки достъпността на жилищата до най-ниското ниво от близо четири десетилетия. Покупката на жилище е по-скъпа поради допълнителните разходи за финансиране на ипотеката и растящите цени на жилищата.

Цените на жилищата се покачват, защото на пазара има исторически малък брой жилища за закупуване. Собствениците на жилища, които преди са имали по-ниски цени, не са склонни да продават сега, когато цените са скочили.

Комбинацията от ниски запаси и високи разходи притисна потенциалните купувачи на жилища и доведе до по-ниски продажби на жилища в сравнение с миналата година.

Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР