IPO-то на Arm се очертава като едно най-вълнуващите събития на

...
IPO-то на Arm се очертава като едно най-вълнуващите събития на
Коментари Харесай

Arm се готви за IPO с оценка от 8 милиарда долара


IPO-то на Arm се обрисува като едно най-вълнуващите събития на борсата през 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският разработчик на чипове Arm ще се опита да притегли най-малко 8 милиарда $ като част от листването си на борсата през 2023 година Компанията възнамерява първично обществено предложение на акции в Съединени американски щати, вместо на борсата в Лондон.

Очаква се Arm да подаде документите за IPO в края на април 2023 година, а самото листване евентуално ще се състои към края на годината, съгласно източници, на които се базира Ройтерс. Точният миг за излизане на борсата ще зависи от пазарната обстановка.

Разработчикът на референтни дизайни за чипове ще стартира да се приготвя за IPO през идващите дни. Диапазонът на оценката на компанията за идното листване към момента не е избран, само че Arm се надява на повече от 50 милиарда $.
още по темата
През септември 2020 година Nvidia разгласи съглашение за придобиване на Arm и според изискванията трябваше да заплати 21,5 милиарда $ в свои акции и 12 милиарда лични средства, в това число 2 милиарда незабавно след съглашението. През февруари 2022 година обаче договорката, която трябваше да завърши през март, беше анулирана.

Основателят на Arm, Херман Хаузер, се опълчи на договорката с Nvidia и изиска държавното управление на Обединеното кралство да забрани продажбата на компанията. След това английският отдел за цифрови технологии, просвета, медии и спорт разгласи, че ще преразгледа договорката сред Nvidia и Arm от съображения за националната сигурност. Служителите се опасяваха от отрицателни последствия за английската софтуерна промишленост.

След неуспеха на продажбата на Nvidia, английският разработчик реши да излезе на борсата. За да направи това, притежателят на компанията – японският конгломерат SoftBank – се обърна към капиталовите банки Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase и Mizuho Financial Group.

През юли 2022 година Файненшъл Таймс заяви, че Softbank е замразила проектите си да листва акции на Arm на Лондонската фондова борса (LSE), заради напускането на Борис Джонсън от поста министър-председател на страната и произлизащата от това политическа неустановеност.

По-късно, през ноември 2022 година шефът за връзки с вложителите на Arm, Иън Торнтън, сподели, че е малко евентуално листването на компанията да се състои, както е планувано, преди края на март 2023 година В същото време компанията продължава да се приготвя за IPO и го прави „ доста добре ”.

В началото на март 2023 година Arm съобщи, че ще листва акциите си единствено на фондова борса в Съединени американски щати, разбивайки очакванията на английското държавно управление, че компанията ще се върне на борсата в Лондон, отбелязва Ройтерс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР