Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис,

...
Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис,
Коментари Харесай

БАН: Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис

Инвитро опити потвърждават мощна антитуморна интензивност на дестилат от канабис, разгласи доцент Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология на Българска академия на науките.

Нейният екип стартира работа по националната научна стратегия „ Иновативни нискотоксични и биологично дейни средства за прецизна медицина “ – БиоАктивМед и към този момент могат да показват първи резултати. Те са впечатляващи и ние сме доста окрилени, разяснява доцент Угринова, оповестиха от Българска академия на науките.

Учените са употребявали канабидиол, извлечен от канабис и са третирали с него 9 линии туморни кафези – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество демонстрира ясно токсично деяние върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. На идващ стадий екипът молекулярни биолози ще прави опити, с цел да откри характерното им деяние и механизмите, по които канабидиолът убива раковите кафези.

Екипът откриватели категорично прецизира, че канабидиолът е платен от непозната компания, защото в България работата с артикули от канабис е мощно рестриктивно. Учените се надяват това ограничаване за научни цели да се премисли, тъй като пречи и на тяхната работа.

Срокът на плана и финансовата му рамка би разрешила създаването на подобаващи хранителни добавки, които биха подсилили резултата на стандартното лекуване, съобщи доцент Угринова, като не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични тествания за лекарствен артикул.

Представените през днешния ден резултати са единствено началото на доста други сходни проучвания. Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси с изключение на противотуморен резултат, само че и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни болести.

По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на Българска академия на науките и 5 университета. Целият мащаб на плановете им ще бъдат показани на 26 март (вторник) 2019 година от 10:30 часа в зала „ Проф. Марин Дринов “ на Българска академия на науките (ул. „ 15 ноември “ №1). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР