investor.bgснимка: БулфотоПрез 2019 г. почти две трети от водите за

...
investor.bgснимка: БулфотоПрез 2019 г. почти две трети от водите за
Коментари Харесай

Почти две трети от плажовете в България са с отлично качество на водата

investor.bg

фотография: Булфото

През 2019 година съвсем две трети от водите за къпане в България са били с чудесно качество, демонстрират данни на Европейската организация за околна среда и Европейската комисия (ЕК), оповестени през днешния ден.

С положително качество са 28% от водите за къпане в страната ни, а със приемливо, т.е. дават отговор на минималните условия за качество на водата - 4%. 

През предходната година не е имало обекти с неприятно качество на водите за къпане, т.е. мощно нечисти и рискови води, демонстрират още данните. За първи път от осем години насам България няма неприятни води за къпане, сочи статистиката. От 2007 година насам единствено през 2010 година качеството на водите за къпане е било чудесно, положително или приемливо. 

От 2017 година насам обаче се утежнява качеството на вътрешните води за къпане, т.е. реки и езера. Ако до 2016 година в това число превес имат водите с чудесно качество, то за 2017, 2018 и 2019 година това е по този начин с водите със приемливо качество. 

Повече отлични плажове

Близо 85% от следените през 2019 година обекти за къпане в Европа дават отговор на най-високите и най-строгите „ отлични “ стандарти за качество на Европейския съюз (ЕС).

Почти всички 22 295 водни обекта за къпане, следени предходната година в Европа (от които 21 981 — в тогавашните 28 страни членки на Европейски Съюз, в това число Обединеното кралство), дават отговор на минималните условия за качество, съгласно предоставената информация.

Албания и Швейцария също са дали информация за качеството на своите обекти за къпане и техните данни са включени в оценката.

Детайлните резултати сочат напълно лек спад на броя обекти, които покриват откритите в Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз условия за най-високото (т.е.„ чудесно “) качество и за минимално (т.е. „ приемливо “) качество.

Водите за къпане в Европа с чудесно качество са 85%, а тези, които дават отговор на минималното приемливо качество — 15%. Установено е, че качеството на крайбрежните места за къпане е по-високо от това на намиращите се навътре в страните членки.

През предходната година с неприятно качество са оценени 1,3% от следените в Европа обекти. Този % е почти непрекъснат от 2013 година насам, когато беше 2%, което отразява дълготрайното усъвършенстване на качеството на водите за къпане в Европа.

През последните 40 години, а точно от въвеждането на Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз, качеството на водите за къпане в Европа доста се покачва, установяват от Европейска комисия. С въведеното вследствие на директивата дейно наблюдаване и ръководство, както и с помощта на останалото законодателство на Европейски Съюз в региона на околната среда, като Директивата за пречистването на градските отпадъчни води от 1991 година, делът на нетретираните или отчасти третираните битови и промишлени боклуци, попадащи във водата, внезапно понижава. В резултат на това качеството на водите във от ден на ден обекти освен покрива минималните стандарти, а се е повишило до покриване на най-високите стандарти.



 

„ Фактът, че се къпем в чисти води нормално се приема за даденост, само че в действителност това е едно от европейските групови достижения, резултат от напъните на доста хора в продължение на доста години ", уточни комисарят по въпросите на околната среда, рибарството и океаните Виргиниюс Синкявичюс. " В тазгодишния отчет още веднъж се удостоверява, че европейските води, в които хората се къпят, са с извънредно високо качество, както и че би трябвало да се направи всичко допустимо това да продължи да бъде по този начин “, добавя той.

Изпълнителният шеф на екоагенцията на Европейски Съюз Ханс Брюнинкс съобщи, че е значимо водите за къпане да бъдат постоянно следени и оценени, с цел да се поддържа високото им качество в Европа. Той предлага там, където е належащо, да се подхващат ефикасни ограничения за превъзмогване на замърсяването на водите. „ По-чистите води за къпане са от изгода освен за нашето здраве и благоденствие, а и за здравето на околната среда “, съобщи Брюнингс.

Микробиологични наблюдения

Всички страни членки на Европейски Съюз, както и Албания и Швейцария, следят обектите си за къпане в сходство с наредбите на Директивата по отношение на водите за къпане в Европейски Съюз. При оценката на качеството на водите за къпане според Директивата по отношение на водите за къпане се употребяват стойностите на два микробиологични параметъра: чревни ентерококи и Escherichia coli.

В законодателството се прецизира дали качеството на водите за къпане може да се класифицира като „ чудесно “, „ положително “, „ приемливо “ или „ неприятно “ според от установеното количество фекални бактерии.

Когато качеството на водата е оценено като „ неприятно “, страните членки на Европейски Съюз са длъжни да подхващат избрани ограничения, като да вземем за пример да забранят или да предлагат да се заобикаля къпането, да осведомят обществеността, както и да подхващат подобаващи корективни дейности.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР