Инвестицията в технологичния център възлиза на 1,45 млн. лв.Нестандартният дизайн

...
Инвестицията в технологичния център възлиза на 1,45 млн. лв.Нестандартният дизайн
Коментари Харесай

Екопак повиши петкратно капацитета си с ново съоръжение

Инвестицията в софтуерния център възлиза на 1,45 млн. лева

Нестандартният дизайн на новото оборудване на Екопак разрешава на посетителите да следят по какъв начин работи системата от горната страна

„ Екопак България “ влага 1,45 млн. лева в създаване на нов софтуерен център. Част от него е нова апаратура за подбиране на боклуци от пластмасови, железни и хартиени опаковки и нов учебен център за възпитаници в София.

„ Капацитетът на новата апаратура е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме до момента. Тя може да сортира до 21 000 тона боклуци от опаковки годишно “, заяви изпълнителният шеф на „ Екопак България “ Тодор Бургуджиев. Той акцентира, че огромна част от процесите са автоматизирани, а ексцентричният дизайн разрешава посетителите да следят активността на инсталацията от горната страна.

Новата линия е построена на площадка с повърхност 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на „ Екопак България ” в 6 региона на София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В оборудването са конфигурирани магнитни сепаратори за автоматизирано обособяване на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 души.

Същевременно, „ Екопак България “ отвори интерактивен учебен център. Той е част Технологичният център, наоколо до сепариращата линия и е предопределен за деца над 14 години.

Пространството от 300 кв. м е разграничено на три зони. В прожекционната зала се показват филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на боклуци от опаковки.

„ Екопак България “ отвори и първия си интерактивен учебен център за деца до 14 години

Втората зона е разграничена на 4 секции за четирите типа боклуци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. Представени са процесите на преправка и преработване на боклуци, превръщането им в нови артикули или в изкуство. Предложена е и мотивираща информация за изгодата от преработването.

Третата зона е гората на зелените стремежи, където всеки клиент ще оставя своята зелено мисия/послание за идващите генерации.

„ Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика без значение дали става въпрос за семейство, община, страна или съюз. Ако успеем по този метод да изградим привички у тези, които през днешния ден са сред 7 и 27 години, това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има потребност от сходни начинания “, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

През миналага година към 23 000 възпитаници са избрали да вземат участие в действия по ползи, свързани с екологично обучение и здравословен метод на живот. „ МОН ще разгласява промени в Наредбата за приобщаващо обучение, ориентирани към заниманията по ползи, а екологичното обучение ще се трансформира в трайна държавна политика “, заяви министърът на образованието и науката Деница Сачева.

В този център децата ще научат по най-хубавия метод, че отпадъците са скъп запас, акцентира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че системата за разделно събиране на боклуци в столицата ще се уголемява.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР