Инвестицията, която Фондът за технологичен трансфер ще дава за един

...
Инвестицията, която Фондът за технологичен трансфер ще дава за един
Коментари Харесай

Започна конкурсът за мениджър на бъдещия Фонд за технологичен трансфер

Инвестицията, която Фондът за софтуерен трансфер ще дава за един план, ще е от 30 хиляди лева до 10 млн. лева

© Юлия Лазарова Първа стъпка към основаването на фонд, който ще финансира съдействието сред научните институти и бизнеса, направи държавният Фонд на фондовете като отвори състезанието за управител, който да ръководи структурата с повече от 75.5 млн. лева запас. Посредниците ще влагат от 30 хиляди лева до 10 млн. лева в обособените компании, като евентуалните претенденти са както дребни и междинни предприятия, по този начин и огромни компании. Желаещите да ръководят бъдещата нова конструкция ще станат ясни преди коледните празници.

Инвестиращият в просвета

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С откриването на процедурата за избор на управител стартира да тече период от към месец и половина, в който претендентите би трябвало да внесат документи за присъединяване. Крайният период изтича на 19 декември. Желаещите да ръководят бъдещия фонд би трябвало да потвърдят опит в дяловото вложение и в работата с новаторски предприятия и проучвателен центрове. Победителят ще получи 56.3 млн. лева обществен запас от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност 2014- 2020 ", като към тях ще би трябвало да добави привлечено финансиране, в това число от коинвеститори на равнище крайни получатели. Очакванията са размерът на фонда да доближи 75.5 млн. лева, които ще бъдат вложени в идващите пет години, след които ще има още толкоз интервал по ръководство на инвестицията и търсене на продажба на дяловите участия. Самият Фонд за софтуерен трансфер ще има живот от 10 години с опция за удължение с още две години.

Средствата ще са за планове, които прокарват връзка сред научните предприятия и бизнеса. Осигурявайки финансиране за такива партньорства, структурата ще способства за основаването на удобна среда за развиване на нововъведенията, разработвани в университети, софтуерни лаборатории, софтуерни паркове.

За кого е помощта

Инвестициите ще се насочват в две посоки: ранен стадий на развиване, който включва поддръжка за нови и започващи предприятия за доказване на идея, а вторият стадий е комерсиализация. От него ще могат да се възползват по-големи и одобрени на пазара компании, нуждаещи се от финансиране за развиване на продажбите на нов артикул или услуга.

Финансирането на ранен стадий ще може да е от 30 хиляди лева до 391 хиляди лева на сдружение, като съгласно авансово заложените предели инвестицията в едно дружество не може да надвишава 200 хиляди евро в границите на три поредни години. Подкрепата за стадий комерсиализация са с таван от 5.9 млн. лева, само че при избрани изключения може да го надскочи и да доближи до 10 млн. лева

Потенциални претенденти ще се търсят от следните предпочитани области: мехатроника и чисти технологии, информация, осведомителни и информационни технологии, промишленост за здравословен живот и биотехнологии, нови технологии в изобретателни промишлености.

Финансовата помощ от Фонда за софтуерен трансфер ще се получава под формата на дялови и квази-дялови вложения, което значи, че структурата ще придобива дребен дял в собствеността на фирмите. След интервал на ръководство на инвестицията фондът ще търси излаз и възвръщане на инвестицията си.

Силна година за Фонда на фондовете

През тази година държавният Фонд на фондовете приключи до край шест от процедурите, посредством които се насочва милионен запас към бизнеса. Най-значимите от тях са за вложения в планове за градско развиване с общ запас от 353.3 млн. лева, 225 млн. лева за усъвършенствания във водния бранш, 37.4 млн. лева за напредък на млади софтуерни компании. В последна фаза преди пускане на активност са фондове за финансиране на стартъпи, мецанин фонда, фонд за микрокредитиране със споделен риск за 20.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР