Инвестиция за над 1 млн. лв. стои неупотребявана в складове

...
Инвестиция за над 1 млн. лв. стои неупотребявана в складове
Коментари Харесай

Тежки битки за горите на Костенец

Инвестиция за над 1 млн. лева стои неупотребявана в хранилища на община Костенец, а изгледите инсталацията за пелети да проработи скоро не са по никакъв начин огромни. Поне не и преди изборите за локална власт. Общинският план за преправка на дървесина е замразен поради крамолите сред общинските съветници и опитите на локални предприемачи да блокират проектите на Радостин Радев, който се е прицелил в трети кметски мандат от името на Българска социалистическа партия.

Както ДУМА към този момент писа, след трансформирането на " Общински гори и земи " в комерсиалната компания " Костенец лес 18 " локалната власт е изгубила надзор върху добива на дървесина. Това обаче не е единствената отрицателна последица. Закупеният гатер е затворен, а пелетната апаратура не може да тръгне поради преобразуването на общинското горско дружество. От към година в двора на депото стоят 1500 кубика иглолистна целулоза, която ще се похаби, в случай че не се употребява, и към 200 кубика иглолистни трупи на обща стойност към 100 хиляди лева Инсталациите и материалът са оставени на произвола, като че ли са безстопанствени, ядосва се Мирослав Николов, някогашен шеф на общинското горско сдружение. Благодарение на разнообразни европроекти, както и на лично финансиране от Костенец, общинското дружество е оборудвано с трактори, чисто нов МАН и други транспортни средства, има и техника " втора употреба ". 5-годишният мониторингов интервал по плана е изминал и това избавя общината от наказания поради закованата на паркинга техника.

За да може новото комерсиално сдружение да е пълноценно и да работи, както и с цел да изземе законово всички активи на предходното дружество, са нужни гласовете на 2/3 от общинските съветници. Поддръжниците на смяната обаче не събират нужните им 12 гласа. Част от тях общинарите считат, че локалната власт би трябвало да стопанисва и да управлява процесите. Те се стимулират с несполучливи опити на сходни търговски сдружения, които единствено са разпродавали активи и бързо са банкрутирали. Противниците на комерсиалното сдружение акцентират, че няма никаква сигурност какво ще се случи с имуществото и техниката, в случай че преминат в новата компания. Българска социалистическа партия е срещу формата на ръководство на горските парцели и техниката за рандеман и преправка на дървесина, прецизира Радостин Радев.

Местните подозират, че ходът с сдружението е целял единствено да бъде уязвен кметът и да се спре потокът с пари, които биха влизали в общинската каса, в случай че общината контролираше добива и продажбата на дървесина от парцелите си. През юни общинският консултант от " Костенец, разсъни се " Георги Донков подаде сигнал против кмета Радев. Бизнесът на общинаря също е обвързван с дърводобива и локални подозират, че спорът сред двамата е подбуден тъкмо от ползи в тази сфера. Опитите Радев да бъде отхвърлен като кмет не съумяха, само че той извършва функционалностите си от вкъщи си, защото е под домакински арест, до момента в който тече следствието против него.

Според слуховете Георги Донков се канел " да сготви " зам.-кмета Румен Тодоров, по този начин както бил направил и с Радев. До разпрата с общинското управление се стигнало след несполучливо искане на Донков от предходната година да придобие право за санитарна сеч, предлагането му не било утвърдено и той почнал да заплашва, след няколко месеца пуснал и сигнал против кмета, в който твърди, че Радев му заречен рушвет. Ситуацията е " моята дума срещи твоята ", само че Радев и Николов имат очевидци за обществени закани и закани от съветника. Венцислав Донков, наследник на общинския консултант, пък е назначен на виновен пост в комерсиалното сдружение. Два от камионите на семейство Донкови извозват част от трупите на " Костенец лес ", Николов твърди, че това става за сметка на общинските - част от тях седят на паркинг и не се употребява целият разполагаем потенциал.

От 9 август предходната година същите съветници са дали своят вот и забранили продажбата на дървесина от общинския горски фонд, тогава категорично е упоменато, че едрата дървесина ще се обработва в гатера, а целулозата ще отива в пелетната апаратура. Това решение не се съблюдава, тъй като сега комерсиалното сдружение продава на който желае - без процедури и без състезания, възмущава се Николов. За проблем с продажбата приказва и тъжба, подадена от 6 локални компании. Едноличен търговец " Гледиче-Стефан Карамишев ", " Кентавър " ЕООД, " Карамишев груп " ЕООД, " Рино 81 " ЕООД, Едноличен търговец " Трапезица-Сашо Митов " и " Баренски Карпен 3 " ЕООД са изпратили сигнал до организациите за държавна финансова ревизия и публични поръчки, ИАГ, Комисия за защита на конкуренцията и прокуратурата. Фирмите упорстват за инспекция по кое време Общински съвет в Костенец е разрешил дейностите в горските територии в региона, на какво съображение се правят добивът на дървесина и продажбата й. Те желаят информация за процедурите, възможните търгове и продажби, както и дали са спазени Законът за горите и Наредбата за надзор и запазване на горските територии. " Изказваме основателно съмнение, че осъществяваните действия в горските територии от " Костенец лес 18 " ЕООД са в нарушаване на българското законодателство. Фирми, регистрирани и работещи на територията на общината, с предмет на активност дърводобив и преправка са лишени от опция да вземат участие в процедури, да се доставят със суровина за работа, да обезпечават работните места с действителна активност. По един безусловно непрогледен метод се изнася в незнайна посока суровина отвън територията на общината ", приключва сигналът. Под сурдинка локалните поданици споделят, че " Костенец лес 18 " се договаря с компании от Ботевградско и Самоковско, действително обаче за търгове никой не чува, по тази причина и компаниите от Костенец остават изолирани. Заявленията на локалните компании за покупка на едра дървесина са оставени " висящи ". В интернет страницата на сдружението липсва информация както за количеството дървесина, добита в общинските гори, по този начин и за поръчките и действителната цена на покупко-продажбите.

Дружеството и общината си играят на нерви - компанията непрекъснато пуска разрешителни за дърводобив, кметът Радев и заместникът му Румен Тодоров ги стопират. Докато обаче локалната власт реагира, даже и за часове, сечта продължава. От общината са алармирали Изпълнителната организация по горите и желаят блокаж за издаването на разрешителни от управлението на " Костенец лес 18 ". В деня, в който посетихме Костенец, бяха издадени следващите 3 заповеди за обезсилване на сечта. Въпреки сигналите и изказванията на локалната власт, че договорът за деяние на сдружението е нелегитимен, лицензът му още не е лишен.

Позволителните, които се пускат, най-често са за отдели с едра строителна дървесина. Там са най-големите средства и материалът се продава най-бързо. По годишен проект общината има утвърждение за рандеман на към 2400 кубика едра строителна дървесина, а сега тя се надвишава.

По една от жалбите на кметството е формирана инспекция от Изпълнителната организация по горите. Оказва се, че от 1 май до 10 юли компанията е добила и продала 3740 куб. м дървесина, като единствено 322 от тях са дърва за огрев на популацията. Местната власт няма срещу сдружението да продава падналата дървесина и да прави санитарна сеч, само че не и да надвишава плануваните за рандеман размери.

Интересно е по какъв начин хилядите кубици дървесина са добити, подсказват специалисти. " Според докладите излиза, че двама индивида добиват 100 кубика дърва през днешния ден, това е нереално. Как се случва? ", пита Николов.

Ако кметът реши да продаде дървесина без социална поръчка, няма подозрение, че незабавно ще му щракнат белезниците. " Излиза, че законът не важи за всички ", възмущава се от своеволията в общинската гора Радев. Той акцентира, че при действителна тръжна процедура в общината биха влезнали повече пари, тъй като ще се търси по-изгодната поръчка. В момента обаче никой не знае по какъв начин се договарят цените, на които продава " Костенец лес 18 ". Няма го и наложителното решение на Общинския съвет за ценоразписа при сходна активност. Николов твърди, че сега компанията употребява ценоразпис от 2012 година, който обаче е бил юридически единствено в случай че някой от локалните желае да си купи едра дървесина, смърч и ела, и е изработен на минимални цени, а не е изготвян за тръжни процедури и компании. " Ценоразписът е на общинското дружество, комерсиалното сдружение е напълно обособена единица и има процедура, през която би трябвало да мине ", твърди и Радостин Радев. Той подозира, че около бързата сеч общината ще бъде ощетена със стотици хиляди левове, а гората ще бъде окончателно унищожена.

" Гората не е нито моя, нито твоя, нито на " Костенец лес ". Тя е на хората от общината. Не може някой да прави каквото си желае, да сече наред, а в това време да не се интересува дали локалните поданици имат дърва за огрев. Освен това със средствата от продажбата на дървесина биха могли да се създадат доста вложения за възстановяване на инфраструктурата и за обществените придобивки на хората тук ", акцентира кметът. Радев акцентира, че тъкмо по тази причина социалистите желаят върху общинския горски фонд и предприятието да има по-стриктен надзор, а процедурите да са транспарантни и в унисон със закона.

А до момента в който локалната власт се пробва да си възвърне контрола, в общинското хранилище в миналото годната дървесина към този момент се е нацепила и става единствено за кофраж, къпини обгръщат целулозните дънери, а десетки чували с пелети, създадени при пробването на инсталацията, събират прахуляк в един склад.

Идеи и въпросителни:

1)Може би ДАИ би трябвало да ревизира дали комерсиалното сдружение " Костенец лес 18 " работи с общински камиони без лиценз за превоз.

2)Сключени ли са с частни компании контракти за транспорт макар наличния общински автопарк?

3)Материално виновното лице (МОЛ) е кметът Радостин Радев, фактурите би трябвало да са на негово име. Издават ли се фактури за превоз и на чие име? Дали средствата от това перо не отиват в сивата стопанска система?

4)Спазват ли се трудовите правила, които дефинират оптимално допустимите предели за сеч от едно лице и бригада?

5)Изпълнени ли са законовите наставления и общинските разпореждания за оптимално допустимия размер дървесина, който може да бъде добиван годишно?

6)Има ли контракт сред община Костенец и " Костенец лес 18 " за стопанисване на общинската гора, настоящ ли е ценоразписът за рандеман на дървесина?

Радостин Радев: Важен е ползата на хората в Костенец

Дори и в новия общински съвет никой няма да апортира с лека ръка нещо в комерсиално сдружение, което след някоя година може да бъде разпродадено. Не може един да се грижи и да усилва капитала на общината, да се бори тя да е по-независима и стопански постоянна, а различен да се пробва да пречи. Лесно е да използваш всичко наготово. Ситуацията е все едно вие да отидете в подготвен и зареден магазин, присвоявате си го и стартирате да разпродава непознатата стока, до момента в който можете. Отиваш, сечеш и готово, единствено взимаш парите. А на следващия ден, а хората, а загубите за общината?

Няма по какъв начин общинските активи просто по този начин да минат в ръцете на частно лице! Смятам, че и сигналът против мен бе за това - някой трябваше да бъде отхвърлен, с цел да не се пречи на нечии ползи. Наближават избори, кметът би трябвало да бъде опетнен тъкмо в този момент. Тези, които поддържаха преобразуването на общинското сдружение, нямат право да настояват, че новата компания се ръководи добре! Хората ще им се смеят, като чуят какви ниски доходи заявяват!

Спасението е след изборите - новото болшинство в Общински съвет би трябвало да анулира решението на настоящия съвет и да възвърне общинското сдружение. Хубавото е, че към този момент удържаме обстановката и нищо не е апортирано, към момента всичко е благосъстоятелност на общината. Важно е да се възвърне контролът върху сечта, общината би трябвало да знае защо се разходва всеки лев и харчовете би трябвало да стават обосновано и в интерес на жителите на Костенец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР