Инвестиционният план за Европа (т.нар. план Юнкер) надхвърли първоначалната си

...
Инвестиционният план за Европа (т.нар. план Юнкер) надхвърли първоначалната си
Коментари Харесай

Планът Юнкер надхвърли целта си от €315 милиарда

Инвестиционният проект за Европа (т.нар. проект " Юнкер " ) надвиши първичната си цел за финансиране и сътвори стотици хиляди работни места, оповестиха от Европейската комисия, представени от Reuters.

Планът, чиято задача е съфинансирането на планове и съживяването на икономическия напредък в Европейски Съюз, се чака да задейства 335 милиарда евро нови вложения в 28-те държави-членки - с 20 милиарда евро повече от авансово заложеното, показват от Европейска комисия.

Основна роля в него играе Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който започва през юли 2015 година и трябваше да компенсира спада в разноските след финансовите рецесии в интервала 2007-2012 година

 България е трета в Европейски Съюз по финансиране по проекта
България е трета в Европейски Съюз по финансиране по проекта " Юнкер " към размера на стопанската система й

Одобрените до момента средства за страната ни са в размер на 351 милиона евро

" Надминахме първичната капиталова цел от 315 милиарда евро, а Европейският фонд за стратегически вложения ще сътвори 1.4 млн. работни места и ще усили Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 1.3% до 2020 година ", съобщи ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер, цитирайки оценките на специалисти от Брюксел.

Не всички институции в блока обаче са съгласни с оценката на Европейска комисия. Европейската счете палата, чиято цел е да пази финансовите ползи на жителите на Европейски Съюз, счита, че проектът може да не е основал добавена стойност, тъй като частните вложения, направени посредством него, биха могли да бъдат направени във всеки случай.

Според Комисията обаче Фондът за стратегически вложения до момента е подкрепил повече от 750 000 работни места, увеличавайки брутния вътрешен артикул на блока с 0.6%.

Планът " Юнкер " е е финансиран с 21 милиарда евро гаранции и парични средства от Европейски Съюз, от които 5 милиарда са предоставени от Европейската капиталова банка. 2/3 от задействаните от проекта вложения идват от частния бранш, показват от Комисията.

Държавите членки и евродепутатите взеха решение да удължат проекта до края на десетилетието и да разширят капиталовата му цел до 500 милиарда евро.

Комисията съобщи, че най-голямото влияние на проекта до момента е било усетено в страни, които бяха наранени по-силно от рецесията, като Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР