Инвестиционният фонд Юнайтед груп (United Group) води ексклузивни преговори за

...
Инвестиционният фонд Юнайтед груп (United Group) води ексклузивни преговори за
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Юнайтед груп влезе в ексклузивни преговори за Виваком

Инвестиционният фонд Юнайтед груп (United Group) води извънредни договаряния за придобиване на българския телекомуникационен оператор Виваком (Vivacom), заяви " Файненшъл таймс ". Това е един от двата фонда, които преди дни подадоха предложения в последния миг в оповестения търг за продажба.

Компанията, благосъстоятелност на фондовете Би Си партнърс (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR) е най-голямата сръбска кабелна компания. Тя се пробва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Тази година завърши придобиването на Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също по този начин активи в Словения, Босна и Черна гора, осведоми Българска телеграфна агенция. Юнайтед груп е представител на капиталови групи, които влагат средства в по-малки покупко-продажби, сливат няколко компании в бранша, с цел да основат по-голяма и по-късно я продават или я оферират на други вложители на борсата, прецизира " Файненшъл таймс ".

Очаква се телекомуникационният оператор да бъде оценен на към 1,2 милиарда евро въз основа на последните покупко-продажби в района за активи в телекомуникационния бранш, оповестиха източници предишния месец. Офертата на Юнайтед груп е за сума, близка до тази, удостовери осведомено лице.

Юнайтед груп е най-голямата сръбска кабелна компания. Тя се пробва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Тази година завърши придобиването на Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също по този начин активи в Словения, Босна и Черна гора, осведоми Българска телеграфна агенция.

Няма гаранции, че договорката ще се реализира, въпреки съгласно източник да има възможност тя да бъде подписана до две седмици.

Продажбата на Виваком би била шестата промяна на собствеността на телекома, откогато той бе приватизиран през 2004 година.

Преди по-малко от четири години Виваком бе платен на търг от българския предприемач, основан в Лондон, Спас Русев и лондонското поделение на съветската банка ВТБ за 330 млн. евро. Сега, на процедура продажната цена се обрисува да бъде 4 пъти по-висока от тази на придобиването преди 4 години.

На фона на интензивните договаряния за шестата подред промяна на собствеността на „ Виваком “ от 2004 година насам " Файненшъл таймс " напомня, че още не е завършил спор за собствеността на компанията, в който съветският предприемач Дмитрий Косарев оспорва изискванията по договорката от 2015 година, от която е изгубил средства.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР