Инвестиционният фонд на Инициативата на Трите морета S.A. SICAV-RAIF (3SIIF“,

...
Инвестиционният фонд на Инициативата на Трите морета S.A. SICAV-RAIF (3SIIF“,
Коментари Харесай

Фонд „Три морета“ придобива част от „БМФ Порт Бургас“


Инвестиционният фонд на Инициативата на Трите морета S.A. SICAV-RAIF („ 3SIIF “, „ Фондът “) закупи забележителен дял в БМФ Порт Бургас ЕАД („ BMF Port Burgas “, „ Пристанището “), огромен пристанищен оператор в Пристанище Бургас в България, от Адванс Пропъртис ООД, който ще резервира мажоритарен дял. Инвестицията предстои на утвърждение за надзор на сливанията.

БМФ Порт Бургас, който включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, работи по две дълготрайни концесии, предоставени от българското държавно управление.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с задачата на Фонда за възстановяване на свързаността в региона на Трите морета. Пристанище Бургас е значим инфраструктурен актив, свързващ Триморския район с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически ситуирано на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора. Пристанище Бургас работи и като главен морски портал към София и Пловдив, най-развитите и индустриализирани градове на България, посредством директни железопътни и пътни връзки. Инвестицията ще ускори интеграцията в Европейски Съюз посредством понижаване на инфраструктурните пропуски и даване на по-широки стопански изгоди за района посредством възстановяване на свързаността и увеличение на потенциала на пристанището.

БМФ Порт Бургас предлага забележителна опция за Фонда да поддържа дълготрайния напредък на пристанището със значими следващи вложения за разширение на потенциала и качествата му. Тези вложения включват разширение на съществуващите корабни места, създаване на нови корабни места, по-нататъшна рационализация на оборудванията и опция за обработка на нови типове товари. Дългосрочният напредък на БМФ Порт Бургас ще поддържа към този момент съществуващите и ще сътвори нови индустриални мощности в България и района, като производителите и експортьорите ще се възползват от необятната гама от действия и отлични услуги на пристанището.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас съставлява четвъртата инвестиция на 3SIIF и първата му директна инвестиция в България. От март 2020 година Фондът направи редица вложения: придобиването на Cargounit, водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; финансиране на построяването на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни посредством инвестицията в центровете за данни Greenergy в Естония; и придобиването на мажоритарен дял в Enery, разработчик на възобновими енергийни източници в района с потенциал на планове от над 3GW за произвеждане на възобновима сила.

Кристиан Рой, капиталов шеф в Amber Infrastructure, означи: „ Инвестицията в БМФ Порт Бургас е вълнуваща опция за поддръжка на по-нататъшния напредък на пристанището в сходство с задачите на фонда. Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния бранш и първата му директна инвестиция в България. По-нататъшното развиване и продължаващата рационализация на пристанището ще изиграе основна роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския район, като това в същото време ще обезпечи по-широки стопански изгоди за България и района. ” 



Георги Домусчиев, създател и ръководещ шеф на Адванс Пропъртис ООД, разяснява: „ Много сме удовлетворени от договорката, която е огромен триумф и отлична опция за Пристанището. Вече повече от 10 години БМФ Порт Бургас влага доста в модернизацията на пристанищните терминали в осъществяване на задачите си за напредък. Продължаващото развиване на съвременни концепции за пристанищни действия и услуги посредством устойчиви и виновни вложения в партньорство с 3SIIF, ще даде значителен принос за интеграцията и диверсификацията на превоза в района. ”

Amber Infrastructure Group

Amber Infrastructure („ Amber “) е профилиран интернационален капиталов управител, фокусиран върху основаването на вложения, ръководството на активи и ръководството на фондове. Основният бизнес на Amber се концентрира върху снабдяването, създаването, консултирането, вложението и ръководството на инфраструктурни активи в секторите на публичната, транспортната, енергийната, цифровата и демографската инфраструктура, които поддържат всекидневния живот на хората, домовете и бизнеса в интернационален проект.

Амбър е със седалище в Лондон, с офиси в Европа, Северна Америка и Австралия и в нея работят над 160 експерти по инфраструктура.

Инвестиционен фонд " Инициатива три морета " (The Three Seas Initiative Investment Fund)

3SIIF е профилиран търговски фонд, ориентиран към инфраструктурни вложения в Централна и Източна Европа („ ЦИЕ “). Фондът ще влага в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура в страните членки на Европейския съюз („ Европейски Съюз “) от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море, където търсенето на дълготрайни търговски вложения в национална инфраструктура е измежду най-високите в Европейски Съюз. Регионът на трите морета се състои от 12 държави-членки на Европейски Съюз от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Инвестициите на фонда включват: Cargounit, най-големият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша, който сега се уголемява в Региона на трите морета; Enery, компания за произвеждане на сила от възобновими източници, разрастваща активи в района на трите морета, с портфолио от оперативни активи за произвеждане на слънчева сила в България, Чехия и Словакия; Greenergy, платформа за центрове за данни, която има за цел да обслужва потребностите от калкулации и предпазване на Трите морета; и BMF Port Burgas, главен пристанищен оператор в България.

Amber Infrastructure Group е извънреден капиталов консултант на фонда и дава отговор за услугите за генериране, ръководство на активи и набиране на капитал.

Адванс Пропъртис ООД

Адванс Пропъртис ООД е една от най-големите частни компании в България по доходи, с вложения в България и по света. Нейното диверсифицирано портфолио включва вложения най-вече във фармацевтични артикули, мореплаване, пристанищни интервенции и ръководство и недвижими парцели.

Адванс Пропъртис е със седалище в София, България, с вложения допълнително от 100 дъщерни компании в 26 страни по света.

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частният, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад. Разположен в региона на Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас ръководи най-близкото дълбоководно пристанище до Босфора. Предлагайки отличен морски достъп, пристанище Бургас е значим логистичен възел на Трансевропейския транспортен кулоар VIII и главен морски портал в мрежата TRACECA, свързваща Европа с Централна Азия. Местоположението на пристанището разрешава на БМФ Порт Бургас да обслужва огромни клиенти в основни промишлености на България, както и центрове за ползване.

Работейки в границите на два концесионни контракта с българското Министерство на превоза и известията, БМФ Порт Бургас е развил сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически вложения включват създаването на специфични контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърнени и планови товарни уреди, като предстоят и разнообразни нови разработки. Това развиване разреши на БМФ Порт Бургас да се трансформира в главен морски портал на България, обработил към 7 милиона тона товари през 2021 година

Пристанищен терминал Бургас Изток II е един от най-големите пристанищни терминали по Черноморието с неповторим капацитет за обработка и предпазване на товари. Терминалът се състои от девет корабни места и пет кея. С обща дължина на кея от 2145 метра и оптимално прегазване от 14,6 метра, терминалът е в положение да одобри огромно многообразие от плавателни съдове, предоставяйки на своите клиенти отлични благоприятни условия да се възползват от икономии от мащаба.

Пристанищен терминал Бургас Запад разполага с шест места за плавателни съдове с обща дължина към 1188 м. Районът разполага с изцяло рехабилитиран контейнерен терминал, който осъществя доста нарастване на годишния трафик от порядъка на 75% сред 2016 и 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР