Инвестиционните посредници губят трилиони долари от спада на финансовите пазари

...
Инвестиционните посредници губят трилиони долари от спада на финансовите пазари
Коментари Харесай

Кризата около коронавируса засегна най-големите в инвестиционния сектор

Инвестиционните медиатори губят трилиони долари от спада на финансовите пазари през последните няколко седмици.

© Dado Ruvic Хаосът, който царува сега на финансовите пазари, засегна даже най-големите имена в капиталовия бранш. Изчисления на Financial Times демонстрират, че активите на Blackrock са се намалили с 20% до под 6 трлн. $, откакто по-рано през годината доближиха рекордните 7.4 трлн. $. Акциите на Blackrock също са напрегнат, откакто изгубиха близо една трета от цената си от началото на годината.

Vanguard се похвали, когато разгласи финансовия си доклад през януари, че активите на компанията са достигнали 6.4 трлн. $. Паниката на финансовите пазари, подбудена от ковид, обаче съумя да изтрие над 15% от активите на капиталовия медиатор за последните два месеца. Все отново Vanguard продължава да притегля пресен капитал от вложителите си, които са прибавили близо 77 милиарда $ към сметките си от началото на годината по данни на Vanguard.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст Инвестиционното звено State Street Global Advisors на една от най-старите американски банки State Street Corporation разгласи активи от над 3.1 трлн.долара в края на 2019 година, само че изчисленията на Financial Times демонстрират, че капиталовият медиатор би трябвало да е изгубил над 600 милиарда $ въз основата на понижаването на показателя на S&P от началото на годината. Общо загубите на три от най-големите компании за ръководство на активи възлизат на над 3 трлн. $ и то едвам за няколко месеца.

Реакцията на капиталовия бранш

Топенето на активите принуди капиталовите компании да реагират. Blackrock сложи под въпрос реакцията на централните банки по света. Vanguard за повторно през месец март разгласява известие от изпълнителния шеф на компанията. Докато State Street Global Advisors предизвестиха вложителите си, че чакат турбуленцията да продължи, и хеджират интензивно.

В известие, което разгласява на страницата си, State Street Global Advisors предизвести вложителите си, че чака второто тримесечие на 2020 година да бъде мъчно за финансовите пазари. Компанията се надява, че ограниченията на централните банки ще " рестартират " стопанската система и волатилността да намалее в края на третото тримесечие на годината. В същото време банката State Street Global Corporation анулира плануваното назад изкупуване на акции до юни тази година.

Изпълнителният шеф на Vanguard Тим Бъкли за повторно се опита да успокои вложителите през този месец. Във видеообръщение към вложителите Бъкли дружно с основния капиталов шеф на компанията, Грег Дейвис, дадоха отговор на някои от главните въпроси на вложителите. Според тях рецесията е евентуална, само че чакат да бъде в умерени размери и краткотрайна. Според Грег Дейвис фискалните тласъци от централните банки може да предотвратят рецесията още в зародиша ѝ.

Blackrock мисли по-друг метод. Според компанията централните банки работят интензивно за стабилизиране на стопанските системи и попречване на всякакво понижаване на паричния поток, само че ограниченията на другите институции се разминават фрапантно, което приказва за липса на съгласуваност сред централните банки, което може да докара до спомагателни затруднения. Също по този начин компанията изрази терзанията си за неналичието на принадлежности, с които разполагат централните банки заради така и така ниските лихви. Според Blackrock при задълбочаване на рецесията голям брой централни банки, които към този момент са употребявали целия си разполагаем боеприпас, ще изпаднат в патова обстановка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР