Инвестиционната компания PPF Group, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер,

...
Инвестиционната компания PPF Group, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер,
Коментари Харесай

Най-богатият източноевропеец купи Нова тв за 185 милиона евро, плащането в брой

Инвестиционната компания PPF Group, следена от чешкия милиардер Петр Келнер, купува Нова телевизия. Компанията е подписала съглашение за придобиване на 100% от активите на "Нова броудкастинг груп ", заяви източник от управлението на медийната група, поискал анонимност. Сделката ще бъде финализирана през идващите месеци след приемането на нужното утвърждение от регулаторите.
Чешкият вложител придобива медийната група за 185 милиона евро, които ще бъдат платени в брой, оповестиха от шведската медийна група. "PPF има удоволствието да подпише това съглашение, с цел да придобие Nova Group. Много сме разчувствани от вероятностите за напредък на бизнеса и неговата цифрова промяна. Очакваме да работим дружно с сегашния екип, с цел да създадем Нова още по-успешна в бъдеще ", декларира Робърт Севела, капиталов шеф на PPF.

"Издигнахме Нова до комерсиалната медийна група номер едно в България с 33% пазарен дял и притежател на някои от най-големите цифрови марки в страната. Под отличното управление на Дидие Щосел и неговия управителен екип, Нова бързо се трансформира във водеща цифрова развлекателна група на пазара. Бих желал да благодаря на всички тези, които способстваха за това ", споделя Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен шеф на MTG.

Със своите 16 милиарда $ Петр Келнер е считан за най-богатия източноевропеец. Групата му PPF ръководи активи за над 35 милиарда евро в промишлености като банкиране, финансови услуги, обезпечаване, биотехнологии, земеделие и парцели. Милиардерът развива бизнеси в разнообразни страни като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Съединени американски щати, Франция, Виетнам и други

Освен Нова, чешкият милиардер купи и най-печелившия телекомуникационен оператор у нас - Telenor, както и бизнеса на норвежката компания в Сърбия и Черна гора. Той имаше интерес и към европейския бизнес на Time Warner, част от който е и bTV

За продажбата на Нова ТВ се приказва в общественото пространство от съвсем година. Собственикът й - шведската медийна компания Modern Times Group (MTG) реши да се изтегли от България поради незадоволителни облаги, а обсъжданата цена бе към 100 милиона евро - 6 пъти по-малко от платеното за медията преди 10 години.

Освен в България, шведската компания продаде бизнеса си в Чехия и балтийските страни. MTG събира капитал, с цел да влага в създаването на онлайн игри и видео платформи, заменяйки обичайното ТВ наличие с цифрово. "Нова броудкастинг груп " е най-голямата комерсиална медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании. Компанията има към 650 чиновници, написа money.bg.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР