Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените

...
Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените
Коментари Харесай

Бизнесът очаква спад на инвестициите с 10.5%

Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, извършена измежду промишлените предприятия през октомври 2019 година, демонстрира, че бизнесмените чакат вложенията през актуалната година да са с 10.5% по-малко спрямо миналата 2018 година.

Най-голям условен дял в вложенията през 2019 година се чака да образува производството на артикули за междинно ползване (40.5%), следвано от енергетичните и обвързваните с водата браншове (23.7%) и производството на недълготрайни потребителски артикули (18.7%).

Прогнозите за 2020 година са за понижение на размера на вложенията в индустрията с 9.1% по отношение на 2019 година, като към 34% от предприятията не възнамеряват разноски за придобиване на дълготрайни активи през идната година. Производството на артикули за междинно ползване образува максимален условен дял - 37.6%. След него се подреждат енергетичните и обвързваните с водата браншове и производството на недълготрайни потребителски артикули - надлежно с 31.9 и 16.1%.

По направление на вложенията през 2020 година с максимален дял се чака да бъдат тези за увеличение на индустриалния потенциал - 39.3% от общия стойностен размер на вложенията в индустрията. На второ място, с 29.8% дял са плануваните вложения за заменяне на износеното съоръжение, следвани от тези за машинизация или автоматизация на съществуващи индустриални процеси и за въвеждане на нови индустриални технологии - със 17.8%, и за запазване на околната среда, ограничения за сигурност и други - с 13.1%.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР