Инвестиционната Bank of America Merrill Lynch в последния си доклад

...
Инвестиционната Bank of America Merrill Lynch в последния си доклад
Коментари Харесай

Петролът ще струва между 50-70 долара до 2024 г.

Инвестиционната Bank of America Merrill Lynch в последния си отчет за петролния пазар предвижда постоянни цени до 2024 година Според прогнозите й котировките на Брент – основния международен образцов вид – ще се движат през идващите 5 години в релативно тесния диапазон сред 50-70 $ за барел. За разлика от миналата прогноза, цената на Брент ще се стреми към ниската граница на този диапазон поради голям брой фактори, които възпират покачването на цените. Най-важният от тях е увеличението на добива и предлагането на нефт в Съединени американски щати.

Растеж преди спада
В близко бъдеще от BoA ML предвиждат увеличение на цените на Брент до 70 $ за барел поради забележителното редуциране на предлагането на „ черно злато “ на международния пазар. Намаляването на предлагането се чака поради ограничението на добива в границите на ОПЕК+, намаляването на износа от Венецуела и Иран поради ожесточаването на американските наказания, а също по този начин поради спада на добива в Мексико до най-ниското ниво за последните 30 години.

При това ограниченията на ОПЕК+, ориентирани към възобновяване на салдото сред търсенето и предлагането на международния пазар, са по-ефективни, тъй като свръхзапасите от нефт в развитите страни не са толкоз огромни спрямо 2017 година

От BoA ML обръщат изключително внимание на обстоятелството, че съкращаването на добива в страните от ОПЕК+ има противоположна страна – увеличение на аварийните добиващи мощности от 1,1 милиона до 2,5 милиона барела на ден при започване на тази година. Наличието на огромни аварийни мощности предотвратява внезапния скок на петролните цени. Ако настъпи непредвидено редуциране на предлагането, аварийните мощности могат да бъдат пуснати оперативно, с цел да се възвърне салдото на пазара.

В резултат, рисковете от спирания на доставките понижават, което води до ограничение на волатилността и намаление на цените на фючърсните контракти.

„ През 2019 растящите аварийни мощности ще задържат цената на петрола в диапазона 55-65 $ за барел, даже в случай че спотовата цена на Брент надвиши 70 $ за барел “, се споделя в отчета.

Сдържащи фактори
Перспективите за развиването на международната стопанска система са един от източниците на неопределеност за петролния пазар. През предходната година бе записано закъснение на темповете на напредък на индустриалното произвеждане в редица страни – на първо място в Китай. Анализаторите на BoA ML обръщат внимание на редуциране на индикатора PMI /индексът на мениджърите по продажбите/ в КНР, който дефинира международното търсене на множеството първични материали през последните две десетилетия. Възможността за „ твърдо приземяване “ на китайската стопанска система е най-големият риск за стабилността на петролния пазар в средносрочна вероятност.

Забавянето на темповете на напредък на международната стопанска система не е единствената причина, която може да докара до спада на петролните цени. Повишаването на енергийната успеваемост, растящата роля на възобновимите източници на сила, увеличението на броя на електрическите автомобили и растящото търсенето на природния газ като екологично чист тип сила, ще докара до съкращаването на каузи на петрола в енергийния баланс. BoA ML предвижда, че пикът на ползване на нефт ще настъпи през 2030 година Забавянето на темповете на напредък на търсенето два пъти спрямо 2019 година ще настъпи още в средата на 20-те години.

Още един фактор, който удържа котировките Брент в 20-доларовия диапазон, може да стане смяната на позицията на ОПЕК във връзка с американските шистови компании. След срутва на петролните цени в края на 2014 година, ОПЕК не редуцира, а усили добива, с цел да разори шистовите компании от Съединени американски щати и да ги изтласка от пазара. Но повишаването на добива в страните от ОПЕК не докара до по този начин стремежи резултат. Положението на пазара беше уравновесено единствено след сключването на съглашението ОПЕК+, което предвиждаше ограничение на добива.

Сега политиката на организацията стана по-гъвкава. В рамките на съглашението ОПЕК+ се възнамерява от началото на тази година да се възобнови намаляването на добива, даже в случай че това докара до „ завладяване “ на част от пазара от американските компании. Увеличаването на предлагането на шистов нефт от страна на Съединени американски щати на фона на свиването на добива от ОПЕК+ ще възпира увеличението на цените на „ черното злато “.

BoA ML също преглеждат политическия напън като инструмент за въздържане на петролните цени. Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп се загрижи поради внезапното повишаване на цените на бензина в Съединени американски щати. Ако имаме вяра на туитовете на американския президент, то той персонално е телефонирал на саудитския крал и е изискал увеличение на добива. Саудитският монарх не е посмял да откаже на Тръмп и в следствие добива се е нараснал до историческия най-много, превишавайки 11 милиона барела на ден, а цената на Брент стремглаво потегли надолу – до 50 $ за барел.

Повишаване на еластичността
В отчета на BoA ML се прави още един извод: в сегашния миг предлагането на нефт става по-еластично. Еластичността на предлагането значи увеличение на производството и доставките на пазара на една или друга стока при смяна на цената.

През предходната година Съединени американски щати усилиха добива на шистов нефт дружно с растежа на цените. Високите цени разрешиха на шистовите компании да записват облаги. Рентабилността на добива на шистовия петрол облекчава приемането на заеми. Банките станаха по-предпазливи при кредитирането на шистовите компании. Сега заеми се отпускат единствено при положение, че добивът е доходоносен, а това е допустимо единствено при релативно високи цени на нефта – над 50 $ за барел. В тази връзка BoA ML прави извод, че увеличението на кредитирането на шистовите компании води до растеж на добива, което възпира повишаването на петрола.

Следователно, Съединени американски щати усилват добива на шистов нефт в отговор на повишението на цената и противоположното редуцират добива, в случай че нефтът поевтинее. Бързата реакция на американските компании на смяната на петролния пазар задържа цената в стеснен кулоар. Преди шистовата гражданска война скоковете на цените бяха всекидневно събитие поради нееластичното предложение на петрола. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР