ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИКОктомври - декември 2018-аВече повече от десет години -

...
ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИКОктомври - декември 2018-аВече повече от десет години -
Коментари Харесай

Борсовото напрежение взема жертви

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Октомври - декември 2018-а

Вече повече от 10 години - от 2006 година насам, редакцията на в. "БАНКЕРЪ " разгласява в края на всяко тримесечие две свои неповторими ранглисти: за най-успешно сдружение - "Инвестиционен медиатор ", и за най-успешно "Управляващо сдружение ". На тази база се дефинират и най-добре представилите се през годината структури. Призът за най-хубав капиталов медиатор в България за 2018-а завоюва "Елана Трейдинг " АД.

В този брой предлагаме подреждането на капиталовите медиатори през четвъртото тримесечие на предходната година съгласно критериите на в. "БАНКЕРЪ ". Данните, на основата на които е направено то, са показани от самите компании, от "БФБ-София " АД, употребявани са също и калкулации на редакцията.

Класацията обгръща интервала от 1 октомври до 31 декември 2018-а.

Между октомври и декември предходната година за вложителите на "БФБ-София " имаше и положителни вести. Броят на покупко-продажбите, подписани от капиталовите медиатори на контролирания пазар набъбна, а дружно с това и оборотът съвсем се удвои по отношение на третото тримесечие. През декември нямаше такава пристрастеност, както бяхме привикнали да виждаме през предходни години, само че въпреки всичко и той добави стойност към борсовата търговия.

На този декор водещият показател на Българска фондова борса - SOFIX, се оказа третият по спад борсов бенчмарк в района на Централна и Източна Европа. За предходната година той записа намаляване от 12.25%, като изпрати 2018-а на равнище от 594.46 пункта. Припомняме, че измерителят на "сините чипове " у нас приключи 2017 година с покачване от 15.77% на годишна база - до 677.45 пункта.

Продължи и отписването от търговия на излъчвания от акции и облигации. Очакванията са ваучерната скица за листване на борсата да запълни празнотата, която остава след тези компании.

Трудностите на фондовата борса не престават да свиват пазара на капиталови услуги, а това свива и активността на брокерите. През четвъртото тримесечие КФН лиши лиценза за осъществяване на активност като капиталов медиатор на "Матадор Прайм " ООД. През декември пък регулаторът уведоми за смяна в лиценза на брокера "Булброкърс " ЕАД и че той ще дава по-малко услуги.

Въпреки компликациите някои сдружения взеха решение да се хвърлят в борсовия въртоп. Комисията издаде лиценз на нов капиталов медиатор - "Ваха Трейд " ЕООД, София. А с друго свое решение КФН разшири обсега на издадения на капиталов медиатор "Делтасток " АД лиценз за осъществяване на активност като капиталов медиатор с спомагателната услуга по Закона за пазарите на финансови принадлежности.

Шестнадесет от сдруженията, които имат лиценз за осъществяване на капиталови услуги у нас, завоюваха точки по обособените критерии на нашата ранглиста през четвъртото тримесечие на предходната година. Но единствено 10 от тях влязоха в крайното нареждане в сходство с разпоредбите за съставянето й.

Само две от сдруженията - "Първа ФБК " и "Капман ", получиха точки и по четирите критерия и разумно нямаха проблем да заемат челните места в подреждането. Изчисленията демонстрираха, че всички брокери, които бяха в подреждането в интервала сред юли и септември, още веднъж влязоха в Топ 10, а вътрешните разбърквания преподредиха номинираните.

Този път, след въртележка в челото, "Елана Трейдинг " отстъпи първото място, което заемаше от края на септември, и слезе две стъпала надолу. Мястото му зае друго познато име от миналите тримесечия. "Първа ФБК " направи две огромни стъпки нагоре в подреждането и след четвъртото място в интервала юли-септември пое водачеството. Със събраните 31 точки (от оптимално вероятните четиридесет) сдружението заслужи признанието за

"Най-добър капиталов медиатор "

през четвъртото тримесечие на 2018-а. "Карол " и "Капман " не позволиха изненади и резервираха местата си на почетната стълбица - надлежно с по 26 пункта. Поредно едва тримесечие означиха банковите брокери. Само две от тези сдружения "спечелиха " точки по обособените индикатори, само че точковият актив единствено на Централна кооперативна банка й беше задоволителен, с цел да запише името си измежду номинираните в крайното класиране.

Есенните месеци бяха измежду най-успешните през тази година за борсовите играчи. Въпреки че наблюдавахме ниска ликвидност на фондовата борса, дребното пазарни участници въпреки всичко съумяха да извърнат отрицателната наклонност от началото на годината. Това пък стана причина

оборотът на "БФБ-София "

през месеците сред октомври и декември съвсем да удвои своята стойност спрямо третото тримесечие на 2018-а. Брокерите изтъргуваха бумаги за 360.506 млн. лева при 169.128 млн. лева в края на септември.

Банковите брокери не бяха доста дейни през четвъртото тримесечие. Централна кооперативна банка се подреди измежду водачи по оборот, а в листата на номинираните е и "Райфайзенбанк - България ", въпреки и във втората половина на листата на номинираните.

"Първа ФБК " си върна първото място по този индикатор след тримесечна пауза, като измести Българска банка за развиване. Общата стойност на скъпите бумаги, които сдружението е изтъргувало през интервала, е 51.272 млн. лв.. Тази сума е акумулирана в подписаните 3142 покупко-продажби от брокерите на "Първа ФБК " през тримесечието, в които борсовите играчи са си разменили общо 42 748 582 лота (най-много всред всички капиталови посредници). Централна кооперативна банка е най-близо до водача. Негови клиенти са превъртели общо 46.287 млн. лева в 870 покупко-продажби. Брокерите на "Евро - Финанс " изведоха сдружението си на третото място в подреждането през тримесечието. С тяхна помощ борсовите играчи си размениха в сделки за 36.338 млн. лв..

Борсовите играчи са изтъргували по-високи размери от скъпи бумаги (над двеста милиона) в интервала сред октомври и декември, което е станало при увеличаващ се

брой на покупко-продажбите на "БФБ-София "

Повечето от капиталовите медиатори в листата на номинираните по този индикатор са познати имена. Седем от тези сдружения са създали по над 1000 транзакции за интервала. "Карол " още веднъж е на върха на пирамидата, като брокерите му са сключили повече покупко-продажби (8992 броя). През годините това е нормалната позиция за компанията по този индикатор в класацията на "БАНКЕРЪ ". На идващите места са "Елана Трейдинг " (на втората позиция) и "Първа ФБК " (на третата), които имат по сметката си надлежно по 5186 и 3142 контракта.

Небанковите капиталови медиатори и през четвъртото тримесечие са без конкуренция в този сегмент от капиталовото ходатайство. А това пък за следващ път остави банковите брокери отвън групата на номинираните. От районните капиталови медиатори "Юг Маркет " (пети) с 1357 контракта и "Реал финанс " с 1028 договора влизат в Топ 10 по този индикатор.

В края на годината дузина български сдружения откриха опциите, които фондовата борса дава за привличане на пресен капитал посредством предложение на нови акции и облигации. Някои от тези планове завършиха с регистрация на БФБ, само че други от тях останаха за идващите месеци на 2019-а. В интервала сред октомври и декември четири от българските капиталови медиатори са подпомагали обществени сдружения при правенето на документи за

нови излъчвания от акции и облигации

Експертите на "София Интернешънъл Секюритиз ", "Първа ФБК " и "Капман " са работили по два плана, а тези на "АБВ Инвестиции " и "Евро-Финанс " са завършили един - за разпространение на дългови бумаги, за нарастване на капитала, търгово предложение или по първично обществено предложение на акции. Няколко от капиталовите медиатори са работили по противоположното изкупуване на лични акции от други обществени сдружения, само че тези процедури вървят от предходни месеци и не въздействат върху подреждането в класацията.

Алтернативните борсови платформи, предлагани от някои от капиталовите медиатори у нас, не престават да порастват с нови клиенти и с по-висок оборот. Онлайн системата за търговия с акции на български компании, създадена от "БФБ-София " - COBOS, към този момент не им е съперник. През нея се подписват по-малко покупко-продажби, клиентите й понижават. Частните платформи притеглят клиентите с по-благоприятните условия за търговия, които оферират. Тъй като липсват обществени данни за всички тези web основани системи, които имат активност у нас, подреждането по индикатора

електронна търговия на "БФБ-София "

е малко условно. В края на декември различните платформи: Elana BG Trader (на "Елана Трейдинг "), Karoll Broker (на "Карол "), BenchMark BG Trader (на "Бенчмарк Финанс "), CTrader (на "Капман ") и EFOCS (на "Евро-Финанс ") регистрират повече клиенти от онлайн системата на "БФБ-София ". Първата платформа е употребена от 5773 души, през втората са търгували 2806, а през третата - 2601 клиенти. Услугите на четвъртата са употребили 518 клиенти. Интернет системата EFOS (на "Евро-Финанс ") притегля 366 вложители.

Другите уебсистеми у нас - U-Broker (на ОББ), Delta Broker (на "Делтасток ") и UG Market Trader (на "ЮГ Маркет "), нямат процедура да разгласяват данни за активността си, заради което и не са включени в подреждането.

Класирането по този индикатор е сборна оценка от три подкритерия: клиенти в другите електронни системи, брой на подписаните покупко-продажби и осъществен в тях оборот. В края на четвъртото тримесечие "Карол " е първи в крайното нареждане, откакто е с най-вече подписани покупко-продажби при онлайн търговията и с най-голям оборот, а "Елана Трейдинг " е привлякъл най-вече клиенти.

От районните капиталови медиатори в Топ 10 са "Загора Финакорп " и варненският "Реал Финанс ". Нито един от банковите брокери не съумя да си извоюва място измежду номинираните по индикатора.

Победител

"Първа финансово-брокерска къща " е измежду водещите небанкови финансови институции на българския финансов пазар. Основана през 1991 година, компанията предлага услуги в региона на капиталовото банкиране, включващи брокерски услуги, корпоративни финанси, сливания и придобивания, финансови съвещания, изследвания и разбори и ръководство на активи. Допълнително, от ПФБК са изготвили набор от принадлежности, особено пригодени за дребни вложители.

Дружеството обезпечава достъп до Българската фондова борса чрез своя брокерски екип или посредством електронни поръчки през мрежата на Блумбърг.
Сред клиентите на анализаторските услуги на ПФБК са множеството от огромните задгранични и локални институционални вложители, които търсят благоприятни условия за вложения в България. Над 100 капиталови банки, фондове и други институционални вложители употребяват корпоративните оценки, макроикономически проучвания и секторни разбори, изготвяни от ПФБК.

Дружеството се съставлява от двама шефове - Стоян Николов, който стартира работа за ПФБК през 2005 година като брокер на скъпи бумаги, и Надежда Дафинкичева, която е в екипа от 2000 година като финансов анализатор и съветник в отделите "Ценни бумаги " и "Корпоративни финанси ". От 2011 година тя е началник на отдела за разбори и корпоративни финанси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР