Инвестициите във ВЕИ трябва да скочат до $1550 млрд. годишноОт

...
Инвестициите във ВЕИ трябва да скочат до $1550 млрд. годишноОт
Коментари Харесай

Светът се нуждае от нови 1,1 TW възобновяема енергия всяка година

Инвестициите във ВЕИ би трябвало да скочат до $1550 милиарда годишно

От всички под-сектори на възобновимата енергетика единствено слънчевият отрасъл е на път да реализира задачите си за 2030 година (снимка: CC0 Public Domain)

Светът има потребност да построява по 1,1 теравата нов потенциал за извличане на възобновима сила всяка година в интервала до 2030 година, съгласно Международната организация за възобновима сила IRENA. Действията би трябвало да бъдат час по-скоро подхванати за реализиране на задачите за възобновима сила, избрани от конференцията COP28, извършена в Дубай през декември.

Според формалните документи, 123 национални държавни управления и наднационални блокове като Европейския съюз са подготвени за утрояване на инсталирания световен потенциал за произвеждане на възобновима сила до минимум 11 TW до 2030 година Подписалите също по този начин са си сложили за цел да удвоят световния междинен годишен % на усъвършенстване на енергийната успеваемост от 2% на 4% до края на 2030 година

Квалифицирани фрагменти

В това изпитание, за което IRENA приканва, голямо значение ще има основаването на работна мощ в поддръжка на енергийния преход, сподели президентът на IRENA Франческо Ла Камера.

Като ехтене на неговите думи преди броени дни Глобалният слънчев съвет GSC разгласи, че създава стандарти за образование за работната мощ при фотоволтаичните техници в света в съдействие с Глобалната ветроенергийна организация GWO. Инициативата за образуване на стандарти за образование на слънчевите служащи ще създаде стандарти за целия бранш. Целта на начинанието е да подсигурява сигурността, качеството и растежа на работната мощ в региона на фотоволтаиците.

Проектът ще стартира с работа по стандартизирани модули за образование, състоящи се от образователни цели, обхващащи най-често срещаните работни процеси и рискове и опасности за фотоволтаичните служащи. Глобалният безоблачен съвет споделя, че образованието ще бъде тясно съобразено с насоките и дефинициите на работните функции, които към този момент са оповестени от представителни органи.

Обучителната самодейност следва модела на стандартите на GWO, които бяха въведени за вятърноенергийните техници през 2012 година Глобалният безоблачен съвет споделя, че ще употребява експертизата, мрежата и опита на вятърната промишленост, с цел да възпроизведе работата си за слънчева фотоволтаична сила.

Повече вложения и политическа воля

Към момента инсталираният потенциал на възобновимите енергийни източници в международен мащаб е 3,87 TW, съгласно калкулации на IRENA. До 2030 година ще би трябвало да бъдат обезпечени спомагателни 7,2 TW, с цел да се реализира общата цел от към 11,17 TW.

Това ще изисква политически ограничения. Политиците би трябвало да намерят метод да насърчат вложенията в инфраструктура и мрежи и да вкарат насоки и разпореждания, както и спомагателни ограничения за подсилване на веригата за доставки, упорства ВЕИ организацията.

Това е единственият метод да се реализиран нужните годишни числа за разширение от към 578 000 MW слънчева, 360 000 MW вятърна, 28 000 MW атомна и 28 000 MW биоенергия.
още по темата
Светът е на прав път единствено що се отнася до слънчевата агресия. За всички други енергийни източници прегледът на IRENA демонстрира, че са „ отвън трасето “, водещо към задачата. Миналата година организацията към този момент подлага на критика бавния прогрес в разширението на възобновимите енергийни източници.

В отчета за следене на резултатите от COP28 се показва още, че годишните вложения в производството на сила от възобновими източници би трябвало да скочат от 570 милиарда $ през 2023 година до приблизително $1550 милиарда годишно в интервала сред 2024 и 2030 година

Докладът също по този начин споделя, че препоръчаната цел на COP28 няма да бъде реализирана без незабавна политическа интервенция. „ Нациите от Г-20, да вземем за пример, би трябвало да усилят възобновимия си потенциал от под 3 TW през 2022 година до 9,4 TW до 2030 година, което съставлява над 80% от световния общ потенциал “, сподели IRENA.

Според организацията, по-широкото интернационално съдействие, както и стратегическото потребление на обществените финанси ще бъдат основни за реализиране на задачите на COP28. „ Това изисква структурни промени, в това число в границите на многостранни финансови механизми, за ефикасна поддръжка на енергийния преход в разрастващите се страни “, се показва в него.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР