Инвестициите в тази индустрия възлизат на $9,6 млрд. през 2018

...
Инвестициите в тази индустрия възлизат на $9,6 млрд. през 2018
Коментари Харесай

Проптех може да промени драстично имотния пазар

Инвестициите в тази промишленост възлизат на $9,6 милиарда през 2018 година

„ Моята цел като създател на проптех общността е до няколко години България да бъде мястото, което е източник на най-успешните и използвани планове в тази сфера ”, съобщи Георги Павлов (снимка: Proptech.bg)

Проптех промишлеността прави първи стъпки в България след динамичния си растеж в международен мащаб. У нас към този момент работят към 30 стартъп компании, чиято активност е отдадена на въвеждането на технологиите в обичайно консервативния в страната заможен пазар.

„ Инвестициите в проптех планове в световен мащаб нарастват близо 500 пъти за по-малко от 10 години. През 2018 година общият им размер доближава 9,6 милиарда $ при 20 милиона за 2010 година Тенденцията не е събитие с краткотраен темперамент – технологиите обгръщат всички сфери на живота, а имотният пазар е един от най-големите, освен това на всички места по света. Затова и капацитетът за развиване е голям ”, съобщи Георги Павлов, създател на проптех общността в България.

По думите му, най-базисната формулировка на понятието „ проптех ” е „ набор от технологии, които трансформират метода, по който хората купуват, продават, ръководят парцели ”.

„ Всъщност проптех може безусловно да преобърне пазара – той стартира от програмен продукт за домоуправители, какъвто към този момент има у нас, и който ще приключи безконечните спорове на етажната благосъстоятелност, и достигa до автоматизирана данъчна оценка на цели бизнес здания ”, разясни Георги Павлов.

Работещият към този момент стартъп за домоуправители цели да внесе бистрота при ръководството на средствата и разпределението на отговорностите в постройката. Всеки живеещ в нея получава достъп до всички разходни документи и подхванати поправки или усъвършенствания в действително време. Така се реализира елементарен надзор над разходваните средства – една от основните аргументи за спорове сред съседите, добави Павлов.

Според него, точно през технологиите минава прозрачността на имотния пазар у нас. „ Да вземем образеца с данъчните оценки – в България те се актуализират рядко и всекидневно са доста надалеч от пазарната стойност на парцелите. В София последните оценки са правени през 2009 година Това ги прави нереални и основава предпоставки за злоупотреби ”.
още по тематиката
Частната самодейност може да поеме функционалностите, за които обществените структури нямат механизми, счита Павлов.

„ Богатството на българите е в парцели. А цената на това благосъстояние е не по-малко от 150 милиарда евро, въпреки и за това да липсват точни данни. Ако даже единствено 0,1% от тези пари – т.е. 150 млн. евро, се влагат в софтуерни решения, на пазара ще настъпи голяма смяна ”, съобщи той.

В рамките на идващите 2 до 5 години може да забележим планове, които не просто ще улеснят процеса по придобиване или продажба на парцел. Те ще ни подсигуряват бистрота, скъпа информация за личните ни домове, изясненост за отговорностите на институциите и бизнесмените, заслужено оценяване на парцелите, показа Попов на днешната конференция в София.

По думите му, българите не разполагат с цялостната информация за даден парцел, бил той и личният им: „ Към момента, с цел да получим информация за личния си апартамент, би трябвало безусловно да обиколим няколко институции, което изрично не дава отговор на ритъма на актуалния свят ”.

Данъчната оценка, била тя и несъотносима към пазарната цена, се взема от общината на съответното обитаемо място, кадастралната скица – от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, архитектурна история – от НАГ, информация за тежестите на парцела и други изчезнали документи във връзка с промяна на собствеността – от имотния указател. Това какъв брой би коствал парцелът ни можем да разберем също по сложния метод – пускайки го на пазара или да разчитаме на доверието, което имаме на брокера си, описа Попов.

Според него, технологиите биха подкрепили тази информация да се унифицира, надлежно пазарът у нас да бъде по-прозрачен. Проптех индистрията включва всички платформи, принадлежности и програмен продукт, предопределени да подкрепят дейностите, свързани с недвижими парцели – в това число дизайн, дивелъпмънт, строителство, покупко-продажби, наеми, ръководство, оценки, маркетинг и вложения.

„ Моята цел като създател на проптех общността е до няколко години България да бъде мястото, което е източник на най-успешните и използвани планове в тази сфера. Имотният пазар се прекатурва и този път ние не трябва да следваме вълната, а да я сътворяваме ”, сподели още Георги Павлов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР