Инвестициите в нови производствени мощности, а не във ВЕИ и

...
Инвестициите в нови производствени мощности, а не във ВЕИ и
Коментари Харесай

Борисов: Строят се завод след завод


Инвестициите в нови индустриални мощности, а не във ВЕИ и слънчеви паркове, покачват брутния вътрешен артикул и вършат страната ни по-независима от европейските фондове. Това съобщи при откриването на френски цех за произвеждане на порти, електрически шкафове и съставни елементи за международните самолетостроителни компании в Индустриална зона „ Марица” край Пловдив министър председателят Бойко Борисов.

„ Завод след цех се строи. И сигурен съм, че към този момент не може да се ориентирате в Индустриалната зона кой цех къде е от десетките, които се направиха. Имаме рекордно ниска за всички времена безработица – 5,5 %. И тук казусът е към този момент с работната мощ, която набираме за тези нови и нови заводи”, сподели Борисов, представен от "Марица ".

По думите му индустриалната мощ е в напълно нова за страната ни сфера – авиоиндустрията. „ И желаят още служащи. Така че върху това би трябвало да мислим. И го вършим в учебните заведения с повишение на квалификацията, както и с директната съгласуваност сред производството и образованието”, съобщи още министър председателят.

В първия стадий на френския цех, който е ситуиран на повърхност от 5 декара, са вложени 15 милиона евро и до края на годината ще бъдат назначени общо 180 висококвалифицирани фрагменти. В завода ще се вършат електрически шкафове за моделите Еърбъс А 350 и А 380, като е в подготовка за създаване линия за произвеждане на А400М – боен транспортен аероплан на Еърбъс.

Реализацията на инвестицията е част от офсетната стратегия по контракта за закупуване на 12-те хеликоптера „ Кугър” и 3-те „ Пантери”, стана ясно от изявлението на министър-председателя. По думите му поради проблеми по метода, по който е бил подписан договорът за доставка на въртолетите, е имало проблеми с осъществяването на офсетната стратегия. За разрешаването на тези проблеми оказал помощ и френският президент Макрон при визитата си във Варна. „ Така бяха подписали договорите, че 2-3 години се разправяхме, до момента в който с французите седнахме и се разбрахме. С президента Макрон във Варна говорихме и най-после, с помощта на нашата и тяхна градивна позиция, имаме този цех, в който 170 българи ще работят. Така че малко да бъдем по-правдиви в оценките си”, сподели Борисов по повод рецензии от опозицията.

Той акцентира, че вложенията през 2008г. са били в слънчевите паркове и американските централи, които са вдигнали цената на тока и посредством които са изтекли милиарди от страната ни. Тогава са били продадени и електроразпределителните сдружения. Влезли са у нас и комерсиалните вериги, посредством които също изтича капитал от България.

„ Разбирам, желаят да се изричат нещо сътрудниците от опозицията. Нека да се изричат, само че да дойдат да видят какво сме създали. Да дойдат, да видят тук. Когато приказват за непрозрачна администрация, да дойдат и да разпитат чужденците. Ей в този момент като си потегли аз, вие идете при чужденците. Идете ги питайте. Те ще си кажат”, прикани министър-председателят, като акцентира, че всички присъстващи на откриването на завода чужденци, са благодарили както на локалната, по този начин и на централната управляващи за оказаното им подпомагане в реализацията на инвестицията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР