Инвестициите в недвижими имоти в глобален план са паднали с

...
Инвестициите в недвижими имоти в глобален план са паднали с
Коментари Харесай

33% срив на имотните инвестиции в света

Инвестициите в недвижими парцели в световен проект са паднали с 33% през първото полугодие поради изумените от пандемията от COVID-19 стопански системи и провалените покупко-продажби. Най-голям удар е понесъл Азиатско-Тихоокеанският район, отчитащ 45% срив по отношение на същия интервал на 2019-а, тъй като е първият, "споходен " от болестта. Имотните вложения в Северна и Южна Америка са намалели с 36%, а в Европа, Близкия изток и Африка - с 19 %. Това са резултати от изследване на един от водещите международни брокери от сектора Savills, който има 100 офиса на територията на Англия и над 600 офиси и сътрудници по света.

В резултат на блокирания от месеци туризъм хотелските вложения са потънали с 59% през първото полугодие на 2020-а, следвани от 41% срив в дребните търговски площи, сочи още анализът на Savills. Индустриалните и жилищните парцели са в много по-добра позиция.

Прогнозите са вложенията в бранша да останат много под предпандемичните си нива до края на 2020-а до момента в който вложителите изчакват изясненост от пазарите, разяснява на 10 юли Саймън Хоуп - началник на поделението за световни финансови пазари на Savills. Хоуп прибавя, че "някои браншове се чака да реализират много по-добри резултати, тъй като вложителите се насочват към сигурни активи, главно - логистични, жилищни и животозастрахователни ниши ".

Международният валутен фонд предвижда, че световният Брутният вътрешен продукт ще се свие с 4.9% през 2020-а поради пандемията от ковид. Главният икономист на институцията - Гита Гопинат - сподели, че кумулативната загуба за международното стопанство през тази и през идната година вследствие на рецесията се чака да доближи 12.5 трлн. щ. $.

Щипка оптимизъм внася заключението на Софи Чик - шеф на екипа на световни изследвания на Savills - че въпреки всичко капиталовата редукция не е чак толкоз фрапантна колкото е бил при започване на финансовата рецесия от 2008-а. Тогава вложенията са потънали с 49% и спадът им е траял доникъде на 2009-а.

Сред дребното светли места в обзора на Savills е 105-процентният растеж на вложенията в жилищни недвижими парцели в Азия. Основният им двиател е договорката на "Блекстоун груп " за покупка на набор от жилища в Япония за близо 3 милиарда щ. $. Продавач е китайската застрахователна група Anbang Insurance Group, която още през предходната година разгласи, че ликвидира портфейла си от вложения в японски недвижими парцели. Бившият му притежател "Блекстоун " пък прояви необикновен интерес към него, тъй като жилищните активи, за разлика от комерсиалните здания за офиси, генерират постоянен поток от доходи, без значение от икономическия цикъл.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР