Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са

...
Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са
Коментари Харесай

Инвестициите в имоти растат с 213% за година в България, сочи анализ

Инвестициите в парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са нарастнали със 17% през първата половина на 2017 година, по отношение на миналата, достигайки 5.4 милиарда евро. България е измежду страните с максимален растеж. Това се вижда в последния отчет на Colliers International за капиталовия пазар в района.

От данните се вижда, че през интервала най-вече са вложенията в офиси, следвани от тези в единични парцели, индустриални площи и хотели.

Според оценки на компанията данните до момента дават учредения да се счита, че рекордният резултат от 12.2 милиарда евро вложения в ЦИЕ, реализиран през 2016 година, може да бъде надминат през актуалната година.

Последните данни на Colliers демонстрират растеж на размера от вложения в Чехия (114%), Румъния (155%) и България (213%) през интервала януари - юни 2017 година, по отношение на същия интервал на миналата година Като безспорна стойност размерът им е най-значителен в Чехия – към 2.2 милиарда евро, която измества от челната позиция Полша, където той е към 1.5 милиарда евро. Унгария е на трето място с 824 млн. евро.

Инвестициите в търговски площи и хотели нарастват най-бързо в ЦИЕ. Водещ е сегментът на комерсиалните площи, който регистрира съвсем 2.6 милиарда евро единствено за първото полугодие, спрямо 3,7 милиарда евро, реализирани за цялата 2016 година

Делът на локалните ЦИЕ вложители е 37%, което е 16% нарастване по отношение на миналата година. Европейските вложители, които обичайно имат интерес към ЦИЕ, имат напредък през първото полугодие като способстват за 26% от постигнатите размери.

Нивата на възвръщаемост в столиците на страните от ЦИЕ спадат в 5 от общо 18 съществени категории, които компанията следи, през първата половина на 2017 година спрямо равнищата от последното тримесечие на предходната година. Това е най-забележимо в София и Будапеща.

Данните демонстрират, че наемането на кв. м офис или индустриална повърхност е най-евтино в София от целия район - 14 евро.

През идващите 12 месеца компанията чака възвръщаемостта да намалее в общо 8 от 18 категории. Причината за това е предстоящият спад в размера на свободни площи в 5 и нарастване в 3 от категориите, които следи компанията. Тя предвижда растеж на наемите в 9 от общо 30 категории в кратковременен до средносрочен проект, единствено в две - понижение.

Динамиката на повишаване на наемните цени е най-съществена при първокласните офисни, логистични и търговски площи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР