Инвестициите в имоти в Китай са отбелязали най-големия си ръст

Инвестициите в имоти в Китай са отбелязали най-големия си ръст ...

Инвестициите в имоти в Китай достигнаха 8-месечен връх през март.


Инвестициите в имоти в Китай са отбелязали най-големия си ръст през последните осем месеца през март на фона на възстановяването на търсенето и подобряването на нагласите на пазара след разхлабването на паричната политика и лекото смекчаване на ограниченията за закупуване на жилища, съобщава Ройтерс.

Още по тематаРъстът на кредитирането ускорява ръста на цените на жилищата в КитайКитайските инвестиции в имоти в чужбина ще останат почти без промяна през 2019г.Китайски инвеститори влагат милиарди в тайландски имоти
Инвестициите в имоти, които са съсредоточени главно в жилищния сектор, но включват също и бизнес имоти, са ключов двигател за растежа във втората по големина икономика в света. Те са нараснали с 12% през март на годишна основа, като се ускоряват леко спрямо ръста от 11,6%, регистриран в периода януари-февруари, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

Това е най-силният месечен растеж от юли 2018 г., когато инвестициите се увеличиха с 13,2%.

За първите три месеца инвестициите в имоти са нараснали с 11,8% на годишна основа в сравнение с повишението от 10,4% през същия период година по-рано. Това е най-бързият ръст на тримесечна основа от 2014 г. за периода януари-март.

Имотният пазар в Китай преживява възход в последно време, след като някои местни власти разхлабиха ограниченията за покупките на имоти в опит да стимулират икономиката, а призивът на властите в Пекин към банките да увеличат кредитирането и да понижат лихвените проценти също помогнаха за засилването на доверието в пазара.

Икономисти очакват инвестициите в имоти в Китай да нараснат със 7% за годината, показва допитване на Ройтерс от миналия месец.

Цените на новите жилища в Китай също са нараснали малко по-бързо през март след забавянето в предходния месец.

През март продажбите на имоти по разгъната застроена площ, което е основен индикатор за търсенето, са се увеличили с най-бързия си темп от седем месеца – 1,8% на годишна основа в сравнение със спада от 3,6% за периода януари-февруари, показват изчисления на Ройтерс. През първото тримесечие на 2019 г. продажбите на имоти по разгъната застроена площ са се понижили с 0,9% спрямо спад с 3,6% през първите два месеца на тази година.

Има признаци, че някои по-малки китайски градове смекчават ограниченията за купувачите, тъй като приходите им от имоти се свиват, а местната икономика се забавя. Но много икономисти казват, че вдигане на ограниченията на национално равнище е малко вероятно, тъй като китайските ръководители продължават да са обезпокоени от големите колебания на цените.

Друг признак за нарастване на търсенето на жилища за покупка е силното увеличаване на новите средносрочни и дългосрочни кредити за домакинствата, предимно ипотечни, които са нараснали до 460,5 млрд. юана през март, показват изчисления на Ройтерс на база данните на централната банка. През февруари обемът им достигна 222,6 млрд. юана.

Условията за отпускане на кредити в Китай бяха смекчени през последните месеци, като властите в страната намалиха пет пъти резерва от ликвидни средства, който банките са длъжни да заделят, за да стимулират кредитирането на компаниите. Китайските банки в някои области на страната понижават и лихвените проценти за купувачите на първо жилище.

Набраните средства от китайските имотни предприемачи през първите три месеца са нараснали с 5,9% спрямо същия период на предходната година, докато през януари-февруари ръстът достигна 2,1%, сочат данни на китайската статистика.

Новозапочнатите жилища, измерени в разгъната застроена площ, са нараснали с 18,1% през март на годишна основа спрямо повишението от 6% през първите два месеца на годината. Този месец Пекин се ангажира да смекчи ограниченията за местожителство в много от по-малките си градове, а това ще позволи на хора, които се установяват в тях за първи път, да купуват жилища.

Икономисти обаче отбелязват, че последиците на национално ниво вероятно ще са незначителни, ако не бъдат смекчени и ограниченията в по-големите градове.

Очаква се продажбите на жилища да намалеят с 5% през 2019 г., показва допитване на Ройтерс.

Източник: investor.bg