Инвестициите в акции, които изплащат дивиденти, е една от най-често

...
Инвестициите в акции, които изплащат дивиденти, е една от най-често
Коментари Харесай

Как да изградите стабилен поток от пасивна доходност?

Инвестициите в акции, които изплащат дивиденти, е една от най-често практикуваните капиталови тактики на световниоте фондови пазари. Този капиталов метод е доста комфортен за вложители, които желаят да изградят поток от пасивна рентабилност към своя портфейл.

В тази публикация ще получите отговор на множеството Ваши въпроси, свързани с вложенията в акции с дивиденти. Да започваме!

Какво е дял?

Много начинаещи вложители на финансовите пазари не схващат в действителност какво е дял, когато става въпрос за акции и капиталов фонд.

Дивидент е погашение на част от облагата на обществено търгувана компания и се поставя на акционери на компанията, отговарящи на избрани условия.

Не всички компании изплащат дял. Обикновено бордът на шефовете на дадена компания дефинира дали ще практикува погашение на дивиденти на акционерите и на коя част от тях.

В множеството случаи дивиденти се изплащат на месечна, тримесечна или на годишна база и са под формата парични заплащания. Въпреки това дял може да бъде изплатен и под формата на акции или друго имущество.

Освен компании погашение на дивиденти практикуват още:
Взаимни фондове Борсово търгувани фондове (ETF-и)
На процедура дивидентът е премия, която се изплаща на акционерите на дадена компания или капиталов фонд за това, че те са вложили собствен капитал.

Кои компании дават дивиденти?

Преди да дадем прецизен отговор на въпроса кои компании дават дивиденти, е добре да разгледаме какви са другите типове акции:
Акции с напредък Акции със стойност Акции с дял
Нека да забележим какво съставлява всеки тип акции в резюме.

Акции с напредък са акции на компании, от които се чака да нарастват по-бързо от междинното за пазара. В множеството случаи тези акции не практикуват погашение на дивиденти, защото нормално желаят да реинвестират по-голямата част от облагите си, с цел да ускорят растежа си в кратковременен проект.

Акциите със стойност се търгуват на по-ниска цена, в сравнение с допускат фундаментите на компанията като дивиденти, облаги, продажби и така нататък Това ги прави изключително привлекателни за вложителите, търсещи стойност.

Акции с дивиденти са акции на компании, които изплащат постоянни дивиденти на своите вложители. Тези акции с дивиденти постоянно са на одобрени компании, които водят политика за разпределение на облагите назад към акционерите.

Да разгледаме по-подробно акциите, изплащащи дивиденти, които са и учредената тематика на тази публикация.

Дивидентни акции

По-големите открити на пазара компании, които има по-лесно предвидими облаги, постоянно разпределят най-големи дивиденти от акции.

Тези компании са склонни на постоянно погашение на дивиденти, защото се стремят да максимизират облагите за акционерите по метод, който се разграничава от естествения напредък на цената на акциите.

Компании от следните браншове най-често практикуват разпределения на дял:
Суровини Петрол и газ Банки и финанси Здравеопазване и фармацевтика Комунални услуги Продукти от първа нужда Компаниите, структурирани като командитни сдружения Тръстове за вложения в недвижими парцели (REITs)
Редовно систематизиране на дял може да се срещне и при другите типове фондове, в случай че това подхожда на техните капиталови цели.

Най-общо, по-новите и бързоразвиващи се компании не изплащат огромни дивиденти. Причината е елементарна - доста компании считат, че ще употребяват по най-хубавия метод облагите си, като ги реинвестират в бизнеса си и подтикват по-нататъшен напредък.

От друга страна, фирмите, които са узрели и за които не е належащо да харчат огромна част от капитала, който генерират за разгръщане на бизнеса си, имат два съществени метода да върнат капитал при акционерите - дял или назад изкупуване на акции.

Има прочут спор измежду вложителите по отношение на това кое е по-добро и доста акции с дивиденти употребяват композиция от двете. Тъй като дивидентните акции нормално са зрели и печеливши компании, те нормално претърпяват рецесиите и сривовете по-добре от акциите без дял и също по този начин са по-малко волатилни.

Акциите на растежа в множеството случаи не оферират рентабилност от дивиденти или в случай че оферират, тя надалеч не е толкоз атрактивна, колкото множеството дивидентни акции.

Изплащане на дивиденти

Ако дадена компания има облага и реши да изплати дял на елементарните акционери, се афишира сумата и датата на погашение. Обикновено в Съединени американски щати фирмите възнамеряват погашение на дивиденти на всеки три месеца, откакто бъде завършен докладът за приходите и бордът на шефовете се срещне, с цел да преразгледа финансовите резултати.

В други случаи изплащането на дивиденти може да е един път годишно. Този способ е по-често употребен от европейските компании.

В множеството случаи сумата, получена от погашение на дивиденти, предстои на налог дял. Този налог дял би трябвало да бъде заплатен без значение от формата на систематизиране на дял.

Процедура по погашение на дивиденти

Когато от дадена компания разгласят погашение на дивиденти, акционерите се уведомяват посредством прессъобщение и информацията нормално се популяризира посредством финансовите медии. Това е първа стъпка в процедурата по начисляване на дял и се назовава дата на обявление.

Ето всички значими дати, които би трябвало да запомните, когато получавате дивиденти от акции:
Дата на обявление (Record date) - дата, на която бордът на шефовете анонсира и утвърждава изплащането на дял. Екс-дивидентна дата (Ex-dividend date) - първата дата, на която акцията се търгува без дял. Дата на записване (Record date) - дата на записване на всички вложители, които имат права при систематизиране на дял. Дата на погашение (Payment date) - дата, на която публично се стига до погашение на дял.
На датата за погашение компанията подава средствата на акционерите в депозитар. Следват заплащанията в брой, които стават посредством капиталови медиатори (брокери) по целия свят. Тези брокери спомагат вложителите да получат в своя дял от акции на дадена компания.

Защо да инвестирате в акции с дивиденти?

Независимо дали Вашите цели са да генерирате рентабилност или да изградите положение в дълготраен проект, покупката на акции с дивиденти може да бъде прелестна капиталова тактика. Това се дължи на двустранния метод, по който вложението в дивидентни компании възнаграждава вложителите:
Периодично начисляване на дял Капиталови облаги при повишаване на цената на акциите
Следователно, без значение дали цената на акциите се усилва или понижава, Вие имате обезпечена рентабилност от дял, стига компанията да продължи да практикува погашение на дивиденти.

Красотата на акциите, които изплащат дивиденти, е, че част от възвръщаемостта Ви включва предвидими заплащания на дивиденти.

Въпреки това не всички акции с дивиденти могат да поддържат заплащанията към вложителите във всяка икономическа среда. Това бе демонстрирано напълно скоро при пандемията от Covid-19, която принуди част от фирмите, които изплащат дивиденти, да понижат заплащанията към вложителите или да ги отстранен напълно.

Комбинирайте това приемане на дивиденти от акции с капацитет за растеж на цената на акциите (капиталови печалби), защото по този метод може да получите по-добра възвръщаемост и да " успехите пазара ".

Освен това вложенията в акции с дивиденти може да спомогне за диверсификацията на Вашето портфолио от акции.

7 индикатора, по които да изберете точните акции с дивиденти?

Дивидентите са част от облагата на компания, която се изплаща на отговарящите на изискванията акционери на месечна, тримесечна или годишна база. Като цяло способността на компанията да изплаща дивиденти е знак за положително корпоративно здраве.

Все отново преди да купите дивидентна акция, е значимо да знаете по какъв начин да я оцените. Споменатите по-долу индикатори могат да Ви оказват помощ да разберете какъв дял може да очаквате, какъв брой несъмнено е това погашение на дивиденти и най-важното - по какъв начин да видите заплахите.
Дивидентна рентабилност Коефициент на погашение Коефициент на погашение на паричен дял Обща възвръщаеомст Печалба на акция Съотношение цена облага Придобивания или органически напредък
Това бяха някои от най-важните индикатори, които един вложител е добре да наблюдава, преди да купи дивидентни акции. Комбинацията от част от изброените или всички ще оформи Вашата капиталова тактика.

Как да започнете вложения в акции с дивиденти?

След като към този момент знаете какво е дял, кои акции дават дивиденти и по какъв начин да изберете най-подходящите акции за вложения, е време да се насочим към практическата част, а точно - покупката на набелязаните компании.

За да започнете вложения в дивиденти акции, би трябвало да извършите следните стъпки:
Изберете капиталов медиатор Отворете си сметка за търговия с акции Изтеглете платформа за търговия с акции Намерете определената от Вас акция и я купете
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР