Инвестициите на света в зелени централи излизат около 8 пъти

...
Инвестициите на света в зелени централи излизат около 8 пъти
Коментари Харесай

Зелените централи 8 пъти по-скъпи от атомните

Инвестициите на света в зелени централи излизат към 8 пъти по-скъпо от тези в нуклеарни. Поне, в случай че се погледнат последните няколко години. Това стана ясно от думите на генералния шеф на " Росатом " Алексей Лихачов по време на кръглата маса на тематика " Атомът – основа за безвъглеродната енергетика на бъдещето ", извършена в границите на IX Международен конгрес " Атомекспо 2017 ".

" За последните 5 години вложенията във ВЕИ-централи са коствали над 1.2 трлн. $. За същото време тези в нуклеарни реактори са излезли 150 милиарда $ ", сподели той.

Лихачов означи, че зелените и нуклеарните централи са тези, посредством които светът ще успее да се отърве от замърсяващите енергийни производства и да реализира задачите за безвъглеродна енергетика, заложени и в Парижкото съглашение за климата. Но вместо да се опълчват тези две други възможности, би трябвало да се откри салдото сред тях, стана ясно още от думите му.

Лихачов обаче означи, че зелените централи мъчно могат да бъдат употребявани за базови мощности, защото не са задоволително устойчиви на капризите на времето. " Нито вятърът, нито Слънцето, са задоволителни, с цел да се обезпечи нужната на света сила. Времето в Москва през вчерашния ден и през днешния ден го потвърди ", акцентира Лихачов (в съветската столица се сменя облачно и дъждовно време със слънчево за малко, а вятър съвсем няма – бел.а.).

Генералният шеф на " Росатом " означи също, че сега цената на тока от АЕЦ е изцяло конкурентна на тази от възобновимите източници. " При нуклеарните централи делът на горивото в крайната цена е под 10%. Т.е. употребявайки атомна сила, ние пазиме интереса на жителите, а тарифната политика остава постоянна във времето. В същото време възвръщаемостта на вложенията е добра. А посредством развиването на нуклеарната сила се подсигурява и развиване на енергоемките промишлености съгласно проектите на страните. В същото време посредством инвестиция в една АЕЦ се обезпечава ток за десетилетия напред ", сподели Лихачов.

Той изрази убеденост, че светът няма да се откаже от контрактуваните в Парижкото съглашение ограничения. Според думите му е допустимо в някои страни да преразгледат част от личните си проекти, само че като цяло уговорките в документа ще бъдат непокътнати. От което следва, че нуклеарната енергетика ще продължи да се развива и делът й да се усилва, тъй като в противоположен случай заложените цели няма по какъв начин да бъдат достигнати.

" Парижкото съглашение задава " зелено " развиване на енергетиката, която в преобладаващата си част би трябвало да стане безвъглеродна. Тенденцията е ясна – от 1/3 такава сила в този момент, да достигнем 80% през 2050 година Което значи обаче и неколкократно увеличение на каузи на нуклеарната – от 392 гигавата конфигурирани мощности през днешния ден до към 950 гигвата през 2050 година Поради това нуклеарните мощности би трябвало да се усилят към 2.5 пъти ", пресметна Лихачов.

Той акцентира и че сегашната картина в производството на сила доста се разграничава от тази, която е заложена в Парижкото съглашение. " Днес 2/3 от тока се създава от въглища. Но това води до над 13 милиарда тона. въглероден диоксид, изхвърлян в атмосферата всяка година. А нашата задача е да понижим фрапантно отделянето на нездравословни газове във въздуха и по този начин да се оправим със опасността от климатичните промени. По-амбициозен растеж на производството на сила, редом с понижаване на замърсяването, е пътят, по който ще се развива генерирането на сила по света. Днес към този момент знаем, че единствено с ВЕИ не можем да осигурим баланс, устойчиво базово произвеждане и предстоящото му увеличение, само че в същото време и спад на замърсяването. Затова без АЕЦ световната електроенергийна система няма по какъв начин да се развие ", счита Лихачов.

Мнението му поддържа и генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг. " Атомната сила е доста екологична, демонстрира най-високите равнища на екосъобразност по отношение на останалите източници. По отношение на цената – още веднъж има измежду най-хубавите индикатори. По отношение на сигурността – също. АЕЦ може да създава ток 24 часа в денонощието, не зависи от никакви прищявки на природата. Въобще във всяко значимо отношение нуклеарната сила получава плюсове ", безапелационна е тя.

[15:52:53] Kristian Kosturkov: За да се реализиран задачите от Парижкото съглашение, по света всяка година би трябвало да се построяват по 5 нови АЕЦ. Това означи генералният шеф на Агенцията за нуклеарна сила Уилям Мегууд. " До 2050 година би трябвало да увеличим каузи на атомната сила 2.5 пъти. Ако инцидентно потребностите от ток в света станат още по-големи от прогнозите, това значи в допълнение увеличение на каузи й. Иначе няма да можем да реализираме контрактуваното в Парижкото съглашение ", сподели той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР