Инвестициите на български предприемачи зад граница вече изпреварват привлечените чужди

...
Инвестициите на български предприемачи зад граница вече изпреварват привлечените чужди
Коментари Харесай

Българите инвестират в чужбина повече, отколкото са чуждите вложения у нас

Инвестициите на български бизнесмени зад граница към този момент изпреварват привлечените непознати капитали в нашата стопанска система. Това демонстрира статистиката на Българска народна банка за първите седем месеца на годината. От януари до края на юли размерът на вложените в чужбина български капитали е 278.9 млн. евро. В същото време директните непознати вложения, вложени у нас, са на стойност 219.9 млн. евро.

Данните на Българска народна банка най-вероятно ще бъдат поправени в идващите месеци леко нагоре, само че наклонността за спад на директните непознати вложения (ПЧИ) в страната ни е трайна през последните години. Сривът им след финансовата и икономическата рецесия през 2008 година освен че не може да бъде преодолян, само че и с всяка година се задълбочава. Наскоро разбор на Българската стопанска камара сподели, че през 2017 година размерът на ПЧИ към този момент е по-малък от парите, които емигрантите превеждат на своите близки у нас - 1.8 милиарда лева против 2.2 милиарда лева, написа в. " Сега ".

Тези дни министър председателят Бойко Борисов в опит да омаловажи срутва на вложенията от чужбина разяснява, че сега у нас влизали по-качествени вложения, тъй като били в индустриални производства, до момента в който в най-хубавите години преди рецесията са били главно в търговия, услуги и недвижими парцели.

Данните на Българска народна банка за първите седем месеца на тази година обаче не са обнадеждаващи - въпреки че второто тримесечие е по-добро от първото, когато задграничните вложители изтеглиха от страната ни 160 млн. евро дялов капитал. В съпоставяне с януари-юли 2017 година обаче непознатите вложения са паднали с 63%.

На процедура налетите в българската стопанска система непознати капитали през тази година са единствено под формата на заеми, дадени от фирмите майки на дъщерните им сдружения у нас. Заетите средства, които след това ще би трябвало да се връщат, са на стойност 264 млн. евро. Инвестициите в дялов капитал, които се считат за най-устойчиви и са индикатор за дълготрайни ползи, са с негативен знак, т.е. вместо приток имаме отлив на непознати капитали. Става дума за 26.2 млн. евро, напуснали българските подразделения на непознатите компании. С негативен знак е и индикаторът " реинвестирана облага " - 18 млн. евро, което демонстрира, че облагата напълно се усвоява като дял от непознатите притежатели и даже се регистрира загуба. Трайно Холандия остава вложител №1 у нас с вложени 221.4 млн. евро през тази година. В огромната си част обаче това не са холандски вложения, а капитали от други страни, в това число и от България, които просто употребяват по-либералния данъчен режим в Страната на лалетата. На второ място е Русия с вложени 158 млн. евро, следвана от Германия с 80.5 млн. евро.

Покупките на недвижими парцели от задгранични лица през първите седем месеца също спадат. Българска народна банка регистрира вложени в парцели 4.2 млн. евро при 10.5 млн. година преди този момент. Традиционно най-активни са жителите от Русия, следвани от украинци и германци.

Интересни са страните, в които влагат българските бизнесмени. За първото полугодие най-вече родни капитали са вложени в Обединените арабски емирства - 63 млн. евро, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Следват Съединени американски щати и Маршаловите острови - надлежно с 47.7 млн. евро и 43.2 млн. евро. Във Англия пък са вложени 26.7 млн. евро, а в Германия - 22.8 млн. евро. Подобно на непознатите вложители у нас нашите бизнесмени също избират да влагат на открито парите си под формата на заеми. За първите седем месеца по този метод са вложени 242 млн. евро. Като дялов капитал са вложени единствено 26.6 млн. евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР