Инвестиции за повече от 3,2 млрд. лева в чиста и

...
Инвестиции за повече от 3,2 млрд. лева в чиста и
Коментари Харесай

AES България инвестира над 3,2 млрд. лева в чиста енергия за България

Инвестиции за повече от 3,2 милиарда лв. в чиста и надеждна сила за България е резултатът от 17-годишната активност на американската компания AES в страната.

Чрез дъщерната си компания AES България, международният водач в даването на устойчива сила и решения за съхранението на сила за комунални потребности построява и ръководи в страната Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ и Съоръжението за депониране на боклуци от индустриалния развой, ветроенергийния парк „ Свети Никола “ и Центъра за споделени услуги в областта на финансите, осведомителните технологии, снабдяването и доставките, който обслужва бизнесите на корпорацията в Европа и Близкия Изток.

Изградената високотехнологична въглищна централа в Маришкия басейн Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е освен най-новата въглищна Топлоелектрическа централа в България, само че и най-модерната от своя клас в Югоизточна Европа. Инвестицията на AES България в 690-мегаватовата мощ е 2,6 милиарда лв., което я прави най-голямата инвестиция в страната от началото на прехода до наши дни.

Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ” ползва в индустриалния си развой най-хубавите международни технологии, които подсигуряват оптималното ръководство на водите, качеството на въздуха и безвредното предпазване на отпадъците, опазването на почвите и подземните води в цялостно сходство с условията на Европейски Съюз и националното законодателство. От началото на 2018 година до края на август централата е употребила близо 3 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. За същия интервал, с помощта на модерната си и надеждна сероочистваща апаратура, Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ” е предотвратила изхвърляне в атмосферата на 111 772 тона серен диоксид.

Централата е проектирана и работи в сходство с емисионните правила за серен диоксид до 400 mg/Nm3 и степен на сероочистване към 98%, азотни оксиди (NOx) до 200 mg/Nm3 и прахуляк до 30mg/Nm3. Димните газове се изпускат в атмосферата единствено откакто са минали през сероочистващата апаратура, т.е. централата не може да работи, в случай че спре сероочистката, което подсигурява запазване на въздуха от замърсяване със серен диоксид.

В Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ са построени разнообразни системи и уреди, осигуряващи затворен оборотен цикъл на водите. Отпадъчните води се пречистват и употребяват още веднъж, което понижава общото количество вода за индустриални потребности. Централата работи с нулево заустване на отпадъчни води и има съвременна технология за филтриране, която разрешава ефикасна и надеждна работа с минимално потребление на химикали.

Още едно доказателство за виновното отношение на AES България към околната среда е единственото по рода си Съоръжение за депониране на боклуци, генерирани при употребата на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ”. Те се събират, съхраняват и третират в сходство с европейските и българските разпореждания и разрешителни. Отпадъците от процесите на горене и сероочистване преди да стигнат до депото, което се намира на 7 км от централата, се съхраняват в затворени силози, оборудвани с обезпрашителни системи, за които българският екип на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ печели интернационална премия за иновация.

Стремежът на AES като световен софтуерен водач е да бъде водеща във връзка с световната промяна на енергийния бранш към по-чиста сила. Един от методите за реализиране на тази цел е увеличение на каузи на ВЕИ. В тази връзка през 2010 година AES България пусна в употреба най-големия ветроенергиен парк в страната - ВяЕЦ „ Свети Никола “. Вятърният парк край Каварна има 52 турбини „ Вестас “ и е с обща конфигурирана мощ 156 мегавата. Паркът доста усилва потенциала на България в производството на сила от вятър и оказва помощ на страната да доближи условията на Европейския съюз. Общата инвестиция във ВяЕЦ „ Свети Никола “ е близо 540 млн. лв..

От началото на януари до края на август 2018 година ветроенергийният парк „ Св. Никола ” е създал 201 626 MWh чиста електрическа енергия, което е 24% от общо създадената електрическа енергия от вятър в България. ВяЕЦ „ Св. Никола “ играе водеща роля в създаването на интегрираната система за отбрана на птиците на територията на Защитена зона Калиакра, която е съобразена с европейските условия и най-хубави международни практики за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко високотехнологични радарни системи и метеорологични данни, по този начин и директния мониторинг на място от експерти орнитолози, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини.

Високите екологични условия към производството на електрическа енергия и вложените в запазване на околната среда средства от страна на AES България постановат нови стандарти на отговорно отношение към природата в българския енергиен бранш и са една от аргументите страната ни да е измежду отличниците на Европейски Съюз по изпълнени цели за дял на ВЕИ в общия енергиен микс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР