Инвеститорски интерес има към икономическата зона в Божурище © Анелия

...
Инвеститорски интерес има към икономическата зона в Божурище © Анелия
Коментари Харесай

"Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5

Инвеститорски интерес има към икономическата зона в Божурище

© Анелия Николова Още по тематиката
Държавната " Индустриални зони " търси реализатор на поръчка за 70 млн. лева

Средствата са планувани за създаване на инфраструктура в няколко парка през идващите четири години
16 окт 2018
Индустриалните зони притеглят от ден на ден вложители

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
7 юни 2017 Мегапоръчката за създаване на инфраструктура в няколко индустриални парка в страната през идващите четири години, която беше оповестена от държавната Национална компания индустриални зони (НКИЗ) през септември, беше прекъсната часове преди приключването й. Потенциалните претенденти да подпишат рамков контракт за общо 70 млн. лева трябваше да подадат офертите си до края на работния ден в понеделник, 19 октомври, само че поръчката беше спряна малко преди да изтече крайният период поради открити пропуски. Самото известие за прекратяване на всички дейности по процедурата, в това число приемането на предложения, пък остана невидимо на уеб страницата на компанията най-малко до късния следобяд във вторник поради " проблеми със сървъра ". В системата на Агенцията по публични поръчки процедурата към момента стои като открита.

Противоречиви причини

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Уведомлението за преустановяване на процедурата е подписано от началника на отдел " Правно обслужване и ръководство на собствеността " в НКИЗ Георги Христов. Като причина за решението се показват открити пропуски при разкриване на публичната поръчка, нищо че това стана още на 25 септември, а две седмици по-късно бяха направени частични промени в нея.

Самото съобщение също е леко спорно. В него написа да вземем за пример, че възложителят е трябвало да планува създаване на пречиствателни станции за отпадни води за индустриални зони, които са в развой на развиване, а това значи, че няма данни какъв брой са така наречен еквивалент поданици и не може да се дефинира потенциал, за който да се разпореди планиране и създаване на такива станции. Това на процедура значи, че сходна процедура няма по какъв начин да бъде предоставена по този метод, преди зоните да бъдат построени и да е ясно какъв брой са еквивалент жителите.

В същото време в документа се показва, че в техническата спецификация на поръчката има пропуснати " основни параметри " като разяснения за типа и степента на филтриране, за типа на станцията и метода на филтриране. Според възложителя по този начин на процедура всеки участник може да оферира друг тип станция, което прави сравняването на предложенията невероятно.

Интерес има

Цитираният като съображение за преустановяване на поръчката член от Закона за публичните поръчки гласи, че това се позволява, когато са открити нарушавания при откриването и провеждането, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени изискванията, при които е оповестена процедурата. От НКИЗ прецизираха, че има подадени предложения и че е допустимо някои от участвалите компании да апелират решението.

Обявената в края на септември и прекъсната в понеделник поръчка предвиждаше възлагане на инженеринг (проектиране и строителство) на пътна и техническа инфраструктура за обекти на НКИЗ в Божурище, Карлово, Кърджали, Суворово и плевенското село Телиш. Според изискванията компанията трябваше да подпише четиригодишен рамков контракт на стойност 70 млн. лева с три компании, като възлагането на съответните поръчки щеше да става на база на офертите им за всеки обособен случай. Според изискванията на процедурата обаче при липса на задоволително претенденти, които да дават отговор на изискванията, такова рамково съглашение можеше да се подпише и единствено с една компания. Финансовите условия към претендентите бяха те да имат оборот от 20 млн. лева за последните три завършени години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР