* Инвеститорите залагат на физически обезпечени активи срещу печатането на

...
* Инвеститорите залагат на физически обезпечени активи срещу печатането на
Коментари Харесай

Златото проби $2000, ще стигне ли $3000?

* Инвеститорите залагат на физически обезпечени активи против печатането на пари, централните банки се подсигуряват против рекордната задлъжнялост * Само стагфлацията може да постави завършек на бичия пазар, предвиждат анализатори
 

2020 година ще влезе в учебниците по история на пазарите на първични материали, безапелационни са анализаторите. Те показват два невиждани обстоятелството, които са се случили през първата половина на годината, белязана с пандемията от COVID-19: през април цената на петрола падна под нулата, а в последните дни на юли цената на златото счупи върха за всички времена. Жълтият метал нараства с нарастването на броя на инфектирани с ковид в света и упованията за стопански срив. Докога ще продължи възходящото рали и на какви равнища ще е стоп линията – към момента не е ясно. Анализаторите стават все по-смели в прогнозите си и подвигат летвата. Нивото от 2000 $ за тройунция наподобява безапелационно, упованията към този момент вървят към 2500 и даже 3000 $ за тройунция.

Златото за малко „ целуна “ 2000 $ във вторник, откакто фючърсите прибавиха 2,3% към цената си по време на утринната търговия в Сингапур. След това равнищата се успокоиха на 1973,44 дoлapa зa тpoйyнция.

В петък цената на златото доближи нов исторически най-много над 2000 $ за тройунция на борсата Комекс (Comex), поделение на Нюйоркската стокова борса, съобщи ТАСС. Благородният метал нарастна с близо 2 % до 2005,4 $ за тройунция.

Още при започване на седмицата бяха счупени всички върхове в историята, когато тройунцията /31,1 грама/ доближи 1944,71 $. Така цената на скъпия метал задмина предходния пик от септември 2011 година, когато една тройунция се търгуваше за 1921 $. От началото на годината до момента скокът е над 25 %, като изключително мощен е растежът от средата на юни насам. Анализаторите чакат най-късно до септември котировките да пробият равнището от 2000 $.

В същото време доларът устойчиво върви надолу, като към този момент доближи най-ниското си равнище от две години насам. Спадът е разследване на проблемите с ковид, икономическата неустановеност и възходящото напрежение с Китай.

Слаб $, криза и ниски лихви помпат жълтия метал

Низходящата наклонност на американската валута е една от аргументите за повишаването на златото. Опасенията от идната криза, провокирана от пандемията, съчетани със сериозната задлъжнялост на страни и компании и все по-ниските лихви са другите фактори, предопределящи големия интерес към жълтия метал.

„ Ниските лихвени проценти и слабата рентабилност от облигации вършат златото изключително атрактивно. Освен това високите инфлационни упования, провокирани от невиждания държавен дълг в спокойно време, го трансформират в желана форма на инвестиция “, споделя Адриан Аш, основен икономист в капиталовата компания " BullionVault ", пред Дойче веле.

Вода в мелницата на златото налива и изострящият се спор сред Съединени американски щати и Китай. Инвеститорите наблюдават доста деликатно за признаци за ескалация на напрежението, отбелязва анализаторът на " Голдман Сакс " Крис Хъси. Това проличава отчетливо и в цената на златото, която покори нови равнища откакто Китай затвори американското консулство в град Чънду в отговор на решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън.

Фондове и банки

Заради слабия $ американските вложители разчитат главно на физически обезпечени индексни фондове /ETF-и/. Доставчиците на тези фондове би трябвало да съхраняват несъмнено количество злато за всяка продадена единица от фонда. Неотдавнашните вливания в артикули усилиха дяловете на ETF до близо 107 милиона унции. Това са над 3400 тона, написа основният пълководец на ING Bank Уорън Патерсън, представен от investor.bg.

Така индексните фондове замениха немската Бундесбанка като втория по величина собственик на злато в света.

DZ-Bank пресмята, че търсенето от страна на ETF-и ще нарасне до 1000 тона през 2020 година - доста повече от 600 тона, които централните банки евентуално ще купят тази година.

Около 18% от централните банки възнамеряват да усилят своите златни наличия през идната година, а и 23% от държавните фондове имат намерение да създадат същото, съгласно отчет на Invesco.

Централните банки преглеждат метала като капиталова опция на световния дълг с негативна рентабилност, който към този момент възлиза на 14 трилиона $, също и като метод за понижаване на експозициите към щатската валута. Те употребяват най-вече физически златни ресурси.

До по кое време ще пораства цената?

Ралито на златото може да продължи и през 2021 година поради неустойчивостта на $ на фона на геополитическите опасности в среда на ниски за по-дълго лихвени проценти, счита Ейли Онг, анализатор на Bloomberg Intelligence.

DZ Bank пък подвигна прогнозата до 2050 $ за тройунция до края на годината. „ Инвестиционното търсене компенсира изцяло лимитираното търсене от страна на бижутери и централни банки. Ето за какво считаме, че е доста евентуално на пазара да се стигне до недостиг “, написа специалистът на DZ bank Габор Фогел в изследване, представен от investor.bg

Проучване измежду повече от 1300 независими вложители, извършено от онлайн пазара на злато BullionVault, демонстрира, че упованията са цената да скочи над Щатски долар 2500, написа The Telegraph. Британското издание проучва предходния връх от Щатски долар 1920 за тройунция, доближат през септември 2011 година, като показва, че това се случва гладко за петгодишен интервал, а траекторията е подтиквана от реакцията на централните банки по отношение на финансовата рецесия през 2008 година Последният пик обаче настъпи за по-малко от половината от това време, когато централните банки се връщат към политиките с ниски лихвени проценти и стратегии за изкупуване на облигации.

" Златото работи съвсем като псевдовалута, само че никоя централна банка не може да отпечата неограничени количества от нея и да я обезцени ", разяснява Бен Сигер-Скот.

Андрю Дънкан, брокер на Killik & Co, е на мнение, че дейностите на държавните управления и централните банки ще доведат до инфлация в идващите години, а вложителите " купуват злато като хеджиране против инфлацията в дълготраен проект ".

Цените на акциите от фирмите, добиващи злато, също се повишават и биха могли да обезпечат различен метод за вложение в метала.

Въпреки оптимизма към тренда на цените на скъпоценния метал, вложителите би трябвало да внимават и за подводни камъни. Държави като Китай, Русия и Турция купуват злато в желанието си да избегнат задържането на запаси в щатски долари, защото геополитическото напрежение нараства. Но защото тези страни отклоняват повече капитали към пандемичните запаси, златото може да бъде разпродадено, което ще намали цените му.

Търсенето на златни бижута също може да намалее, защото приходите на семействата са паднали поради коронакризата, предизвестява The Telegraph.

Анализатори от Bank of America пък предвиждат, че златото може да нарастне с 80% през идващите 18 месеца.

Властите харчат трилиони долари, с цел да поддържат икономиите поради отрицателните последици от пандемията. Разходите ще окажат необикновен напън върху валутите, което от своя страна ще подтикне вложителите към злато. Печатането на пари ще изстреля " жълтия метал " до връх до октомври на идната година, предвижда Bank of America. Оттам чакат даже недостиг на злато и покачват 18-месечната си прогноза до 3000 $ за тройунция.

Неблагоприятният сюжет

Само извънредно неподходящ стопански сюжет за пазарите може да постави завършек на пазара на златните бикове, предизвестява Александър Венер, фонд управител в Do Investment. Според него това е стагфлацията - композиция от криза и инфлация.

Това може да докара до нуждата централните банки да покачват лихвените проценти в миг, в който стопанската система върви надолу. Вероятно е вложителите да се върнат към безвредните държавни облигации, в случай че те предложат отплата за инфлацията. Затова Венер споделя: " Поскъпващият $ в комбиниране с възходящите номинални лихвени проценти може да сложи златото под напън “.

Той към момента не вижда признаци на сходен сюжет. Ако Федералният запас на Съединени американски щати одобри още по-мащабни ограничения предвид на бавната стопанска система в Съединените щати, като да вземем за пример закупуването на акции, това би трябвало да поддържа и цената на златото, изяснява експертът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР