Инвеститорите вече осъзнават реалната опасност от това щатските власти да

...
Инвеститорите вече осъзнават реалната опасност от това щатските власти да
Коментари Харесай

Доларът остава дразнещо силен

Инвеститорите към този момент осъзнават действителната заплаха от това щатските управляващи да се опитат да отслабят националната си валута. Този "уклон " се прокрадна още при започване на президентския мандат на Доналд Тръмп, макар мненията му в интерес на мощния $. Две години и половина по-късно картината е радикално друга. И след комерсиалните войни против целия свят, които стопанинът на Белия дом стартира от "Туитър ", той се зае и с валутна пропаганда за по-слаб $. Което значи, че евентуалните интервенции също могат да бъдат оповестени посредством обществените медии.

Зелените пари са наоколо до най-високата си за последните няколко десетилетия стойност на комерсиално претеглена база. И Тръмп е гневен, тъй като това саботира промените му и обезсмисля комерсиалните войни за конкурентното владичество на страната. Което покачва градуса на реториката му, а маса валутни анализатори към този момент изясняват по какъв начин биха работили интервенциите.

Историята на последните няколко години беше пренаписана или най-малко щедро "преговорена ". Съветникът на PIMCO за световната стопанска система - Йоахим Фелс счита, че първата фаза на сегашната "студена валутна война " е почнала през 2013-а, когато "Бенк ъф Джъпен " е почнала да налива пари в националното си стопанство посредством другите си стратегии за облекчение на паричната политика. Година по-късно в студената война се е присъединила и Европейската централна банка, въвеждайки негативни лихви по депозитите и няколко кръга на стратегии за покупка на активи, в това число на частния бранш. Целта на тези начинания въобще не е била обезценяването на съответните валути, въпреки че през днешния ден е доста елементарно нещата да се показват точно по този метод. Съветниците на Тръмп пък безогледно показват Съединени американски щати като "губеща " страна.

Горе долу в тази последователност се развива и словесната намеса на Вашингтон. Президентът упреква всички - от еврозоната до Пекин, че съзнателно отслабват паричните си единици, с цел да създадат американския експорт неконкурентен. В допълнение оказва напън на Федералния запас да намали лихвените проценти, което би могло да намали пазарната оценка на $. Словесните интервенции правят работа, тъй като държат нащрек валутните играчи и не им позволяват "да си развяват байрака ".

Същинските интервенции обаче са много по-трудно осъществими или най-малко не могат да се вършат "между два туита ". Щатският финансов министър Стивън Мнучин съобщи, че към този момент няма смяна на доларовата политика на страната, само че в бъдеще това може да се промени. Думите бяха изречени в отговор на въпрос на публицист от организация "Блумбърг " в коридорите на конференцията на финансовите министри и централните банкери от Г-7 във Франция на 17 и 18 юли. А на Уолстрийт към този момент бе налице растящо безпокойствие от възможни американски интервенции на валутните пазари. Тези намеси стават все по-вероятни след заявката на ЕЦБ през юни, че ще вкара нови парични тласъци в поддръжка на линеещото стопанство на еврозоната. В средата на тази седмица пък централните банки на Южна Африка, Южна Корея и Индонезия намали лихвените си проценти - ограничения, които могат да окажат напън за намаляване върху паричните им единици по отношение на $. Подобни упования има това да направи "Банк России " в края на юли, а "Бенк ъф Джъпен " сигурно ще ускори паричната си поддръжка за националната стопанска система.

Очевидно в тази обстановка и при предстоящото изстудяване на международния стопански напредък, зелените пари ще продължат да нарастват или най-малко няма да поевтинеят под нивата си от към 1.1220 щ. $ за едно евро и 107.75 йени за един $ в следобедната европейска търговия на 19 юли. Ден по-рано американският $ съумя да падне до 1.1282 за едно евро след апела на шефа на нюйоркския клон на Федералния запас - Джон Уйлямс, за превантивни дейности, тъй че да не се постанова да се води борба с прекомерно ниска инфлация и лихвени проценти. Коментарът на банкера затвърди увереността за лихвена редукция от 50 базови пункта в края на юли, а лихвените фючърсни договори на паричните пазари вкараха в оценките си 70% възможност за сходно понижение. По-късно този % понижа до 40% откакто Уйлямс посочи, че изявлението му не засяга евентуални дейности на идното заседание на паричния комитет на Федералния запас. А с него завърши и поевтиняването на зелените пари.

Вашингтон по принцип може да интервенира на валутните пазари, с цел да отслаби $, само че с цел да има резултат от тази интервенция, тя би трябвало да бъде подкрепена и в интернационален проект. За което, за разлика от предходните интервенции, няма единодушие. В интерес на истината, Федералинят запас може и самичък да свърши тази работа като пусне на пазара неограничени количества долари. Но даже в този случай не е ясно дали Вашингтон ще може да управлява цената на американската валута, която дефакто отразява силата на щатското стопанство и привлекателността на неговите активи спрямо аналозите им от другите страни.

Основната причина за силата на $ е относителната уязвимост на европейското стопанство, която принуждава ЕЦБ да държи кредитните си разноски съвсем на нулата. МВФ прибавя, че американският $ се е засилил в последно време и поради пресъхналия вкус на вложителите за рискови активи в хода на вихрещите се търговски разпри и забавянето на международната стопанска система. Според оценките на Фонда цената на еврото е подобаваща за еврозоната като цяло, само че прекомерно ниска за фундаменталните индикатори на немското стопанство. Така че интервенциите за събаряне на доларовите котировки евентуално ще бъдат обезсмислени от конфигурацията на макроикономическите данни.

С други думи - единственото избавление към този момент са нападателните словесни изяви на Тръмп в "Туитър ". А след тях - предстоящото закъснение на щатското стопанство, което да свие ножицата по отношение на европейския напредък. Разширяващият се бюджетен недостиг на Съединени американски щати, който поддържа нарастването на Брутният вътрешен продукт и на $ през предходната година, може да натисне надолу американската валута в дълготраен проект. Очакваното понижение на лихвите от Федералния запас също ще намали доларовите котировки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР