Инвеститорите във ВЕЦ ще създадат платформа за обединение между инвеститорите

...
Инвеститорите във ВЕЦ ще създадат платформа за обединение между инвеститорите
Коментари Харесай

Асоциация „Хидроенергия“ създава платформа за обединение между инвеститорите във ВЕЦ


Инвеститорите във Водноелектрическа централа ще основат платформа за обединяване сред вложителите от бранша с оглед отбрана на секторния интерес. Това оповестиха от асоциация „ Хидроенергия “.

„ Постигането на дейно работещ, сигурен, наличен и резистентен енергиен пазар е невероятно без постоянна капиталова среда и гарантиране на възвръщаемостта на вложения капитал “ се споделя в позиция на асоциацията образувана след спорен конгрес сред производители на сила от Водноелектрическа централа.

Асоциация „ Хидроенергия “ чака отрицателни последствия върху цената на зелената сила поради целеустремен напън, върху хидроенергийния бранш, в това число и от екологични организации. Представителите на бранша подчертават върху преднамерено тиражираната в общественото пространство недостоверна информация, основаваща се на манипулирани обстоятелства по отношение на активността на Водноелектрическа централа в България.

В резултат на това хидроенергийният бранш освен бива дискриминиран, само че и в обществото се образува неточна визия за изгодите и смисъла на активността на Водноелектрическа централа. Ключовата роля на водноелектрическите централи /ВЕЦ/ за устойчивото развиване на електроенергийния бранш се слага на назад във времето, а не би трябвало да се не помни, че в България повече от 60% от възобновимата сила е генерирана от Водноелектрическа централа, при най-нисък разход за обществото – 74,5 лева./МВтч., спрямо останалите възобновими технологии.

Секторът е подложен на изцяло неоснователните обвинявания, част от които са свързани с слагането под подозрение на законността при построяването на Водноелектрическа централа, в резултат на което се вършат опити да бъдат подхванати ограничения, които да попречват работата на съществуващите централи, се споделя в позицията на асоциацията. В нея се обръща внимание и на измененията в Закона за водите, които касаят строителството на Водноелектрическа централа.

Чрез промени в Закона за водите се лимитира опцията за градеж на уреди, попадащи в зоните на отбрана. Не се регистрира обстоятелството, че основаването на мрежата от територии, подлежащи на отбрана, е ориентирано към постигането на баланс сред опазването на типовете и местообитанията и активността на индивида, а не към налагане на цялостна възбрана за реализиране на човешка активност в тези зони, разясняват още от организацията.

Всички въвеждани ретроактивни ограничения, дискриминационни политики и неналичието на предвидима нормативна рамка към този момент оказват забележителен отрицателен резултат върху финансовото положение на сдруженията от бранша и реализирането на капиталовите планове. По този метод редовно се нарушават както законните ползи на вложителите, по този начин и правилата на свободния пазар. Влошеното финансово положение на опериращите в хидроенергийния бранш сдружения ще докара до покачване на цената на електроенергийния микс. Поради тази причина може да се чака доста повишаване на разноските за сила освен за промишлеността, само че и за семействата в България, сигнализират от асоциация „ Хидроенергия “.

Предстои подписването на Меморандум за съдействие сред заинтригуваните страни и предприемане на съответни взаимни ограничения за опълчване на целенасочения напън, прецизират още от организацията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР