Инвеститорите в биткойн са в режим на паника, тъй като

...
Инвеститорите в биткойн са в режим на паника, тъй като
Коментари Харесай

Инвеститорите в биткойн са в паника заради провалящ се крипто експеримент

Инвеститорите в биткойн са в режим на суматоха, защото спореният стейбълкойн terraUSD изостава от курса от 1 $, към който е създаден да се придържа, написа Си Ен Би Си.

TerraUSD, или UST, падна под 70 цента за първи път късно в понеделник, защото притежателите на токена продължиха да го продават. Стейбълкойнът доближи дъно от  62 цента, преди да се възвърне отчасти и да стартира да се търгува при равнище от 90 цента във вторник, сочат данни на Coinbase data.

Стейбълкойните съставляват крипотвалути, чиято стойност е обвързана с други активи, нормално щатски $.

Създаден от основаната в Сингапур Terraform Labs през 2018 година, USТ „ алгоритмичен стейбълкойн “. Той е част от блокчейн плана Terra, който има за цел да поддържа стойност равна на тази на $, сходно на други стейбълкойни като USDT и  Tether. USDT и Tether разчитат на пари в брой и облигации, с цел да поддържат закрепен курс от едно към едно с цената на $.

За разлика от тях обаче, Terra не обезпечава токена си с други активи. За сметка на това USТ употребява компелксна композиция от указания, които са част от неговия код, дружно с различен откен наименуван Luna, с цел да стабилизира цената си.

Това, което прави плана Terra значим за вложителите в биткойн, е че организацията Luna Foundation Guard, която спри зад него, има милиарди долари под формата на биткойн, който могат да наводнят пазара във всеки миг.

„ Всеки професионален вложител в криптовалута държи едното си око върху представянето на UST през днешния ден, следейки курса на стейбълкойна и способността му да се придържа към цената на $ “, разяснява Мат Хугън, основен капиталов шеф в Bitwise Asset Management. „ Очевидно има забележителен риск на пазара. “

Казано по-просто, когато цената на UST падне под тази на $, протоколът Terra предизвиква трейдърите да заменят UST за Luna, изваждайки първите от послание. На доктрина това лимитира предлагането на UST и подвига цената му.

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че разработчикът на Terra Do Kwon купи биткойн за 3,5 милиарда $, с цел да обезпечи UST по време на рецесия. Идеята беше, че с времето UST ще може да бъде разменян за биткойн, вместо за Luna, само че този проект към момента не се е осъществил на процедура.

В понеделник Luna Foundation Guard на Kwon заяви, че ще заеме биткойн за 750 млн. $ на трейдинг компаниите, с цел да „ отбрани закрепения курс от 1 към 1 на SUT към $ “. Допълнителни 750 млн. UST ще бъдат заети за пазаруване на повече биткойн, до момента в който „ пазарните условия се възстановяват “.

В Twitter от компанията обявиха че са изтеглили спомагателни 37 000 биткойна (които костват към 1 милиарда $ при актуалните цени). От Luna Foundation Guard обявиха, че доста дребна част от тези биткойни са били продадени и че сега се употребяват за пазаруване на UST.

Множество крипто вложители се притесняват, че Luna Foundation Guard може към този момент да е продала или да продаде в бъдеще огромна част от своите биткойни, с цел да поддържа UST. На фона на цялата тази неустановеност, спадът на UST раздруса в целия крипто пазара.

Във вторник биткойнът за малко падна под 30 хиляди $, достигайки най-ниското си равнище от юли 2021 година Към 16:20 часа българско време той се търгува за 31,989,33 $, което е спад от 2,52% за последните 24 часа. Най-популярната криптовалута към този момент е на повече от 50% под рекордния си връх от ноември.

За последните 24 часа Luna е изгубила близо половината от цената си, като към 16:20 българско време се търгува за 33,18 $.

В допълнение към неволите на притежателите на UST, Binance, най-голямата крипто борса по пазарен размер, съобщи във вторник, че краткотрайно стопира тегленията както на UST, по този начин и на luna „ заради огромен размер идни преводи за изтегляне “, базирайки се на претоварване на мрежата.

Фирмата съобщи, че ще възобнови тегленето на токените, откакто мрежата се стабилизира.

„ Мисля, че пазарът чака някои насилствени продажби от страна на Terra. Това е злополука, само че не е нещо ненадейно. Никой алгоритмичен стабилкойн не е бил сполучлив и това не е изключение “, разяснява Ник Картър, съосновател на Coin Metrics.

Той добави, че казусът с UST е, че стейбълкойнът значително е „ гарантиран с религия “.

„ Той сигурно не е изцяло подсилен с парични запаси. Реално той е подсилен от вярата в емитента “, сподели Картър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР