Инвеститорите си мислят, че облигационните фондове са добър избор за

...
Инвеститорите си мислят, че облигационните фондове са добър избор за
Коментари Харесай

Мислите, че облигациите са безрискова инвестиция? Помислете пак

Инвеститорите си мислят, че облигационните фондове са добър избор за спестяванията им, тъй като те обичайно се свързват с по-ниска рентабилност и по-нисък риск. Дали обаче това е тъкмо по този начин в частта на риска?

Всъщност, сега сме в цикъл на покачване на лихвите в Съединени американски щати. Федералният запас увеличи равнищата на лихвите три пъти през миналата 2017-та година, като се чака да направи това още три пъти и през тази година.

По-важното е, че покачването на лихвите се чака да започва напълно скоро и в Европа и други елементи по света. А доста българи държат средствата си във фондове, които влагат в облигации в Европа и Съединени американски щати...

Първите тревожни признаци са към този момент налице. За първите осем търговски сесии на новата година, пулът от облигации с лихви под нулата, се намали с близо 1 трилион $ до равнище от 7.3 трилиона $. Това е най-ниската му стойност от юли на предходната година насам.

Сигналът е явен във връзка с ускорение на инфлацията и растежа на международната стопанска система, което води до нормализиране на лихвите на международните облигационни пазари.

Купуването на облигации с негативна рентабилност " имаше логичност ", при упования за дефлация и вероятностите стимулиращите политики да доведат да намаляване на лихвите.

С признаци за съществено възобновяване на растежа на международната стопанска система обаче и евентуалното покачване на инфлацията, поради на повишаването на суровините, вложителите нямат изключително предпочитание да заплащат, с цел да държат средствата си в държавни облигации.

Световната стопанска система се чака да означи най-хубавото си показване от 2011-та година, като се покачват и инфлационните упования. Стенограмата от срещата на ЕЦБ сочи, че към нормализиране на паричната си политика, се чака да подходи и европейската централна банка, освен това, може би по-скоро от упованията.

Стимулите се чака да се задържат по-дълго, само в Япония, където ръководителят на централната банка съобщи, че страната към момента е надалеч от " мечтаната " инфлация от 2%, която съществено души стопанската система на страната.

Да сте наясно с това какъв брой тъкмо риск поемате, е основно с цел да предпазите портфейлите си в миг на висока неустановеност пред международните фондови пазари.

Знаете ли какъв брой можете да загубите от вложенията си в облигации?

Противно на схващанията на множеството хора, че облигациите са нещо несъмнено, цената им може да се намали, тъкмо както тази на акциите. Възприятието, че облигациите са сигурна инвестиция, значително се предопределя от обстоятелството, че лихвите като цяло се понижаваха през последните 30 години. Това обаче, както виждаме е на път да се промени!

Например в случай че купите 10-годишни облигации плащащи 6% годишен приход, а една година по-късно лихвите по новите 10-годишни облигации са 5%, то вашите 6% са по-ценни и водят до повишаване в цената на облигацията.

При противоположния случай обаче, в случай че лихвите след една година са 7%, то цената на вашата облигация с рента от 6% ще е по-ниска.

Предвид на обстоятелството, че Фед се чака да покачва лихвите в Съединени американски щати през актуалната 2018-та година, доста е допустимо щатските държавни облигации да стартират да поевтиняват.

Колко тъкмо можете да загубите?

От фондът Vanguard Group имат алтернатива на уеб страницата си, която демонстрира евентуалната смяна в цените на облигациите при смяна на лихвите.

Правилото е следното - колкото по-дългосрочни са облигациите, толкоз по-голямо ще е понижението им при покачване на лихвите.

Например вложени 1 000 $ в облигационен фонд със междинен матуритет на държаните от него облигации от 2.5 години, биха станали 950 $, в случай че лихвите се покачат с два процентни пункта.

Същите 1000 $ обаче, във фонд с матуритет на облигациите от 12 години, биха намалели с 24% - до равнище от 760 $, при същото покачване на лихвите от два процентни пункта.

По-високото равнище на риск на дълготрайните облигации, на процедура карат доста от институционалните вложители да ги заобикалят и да се придържат към по-краткосрочни облигации.

Казано по различен метод, внимавайте с вложенията си в дълготрайни облигации, тъй като те могат да са съществено губещи при покачване на лихвите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР