Инвеститорите са изтеглили чисто 9 млрд. евро от италианските фондове

...
Инвеститорите са изтеглили чисто 9 млрд. евро от италианските фондове
Коментари Харесай

Инвеститорите напускат италианските фондове

Инвеститорите са изтеглили чисто 9 милиарда евро от италианските фондове през първите осем месеца на тази година. Политическата неустановеност и измененията във водещ, данъчно преференциален пестелив артикул, са главните аргументи за бягството.

Италия беше ярък лъч в продажбите, осъществени от европейските капиталови сдружения през последните години с чист финансов приток от 78 милиарда евро в интервала от 2014-а до 2017-а - това са данните на италианската асоциация на мениджърите на активи Assogestioni. През предходната година обаче наклонността обърна посоката си, а през тази отрицателният тренд набра скорост, като общият размер на финансовия отлив доближи 12.4 милиарда евро в интервала от януари 2018-а до края на август 2019-а. И въпреки че италианските вложители продължиха да вкарват пари във фондове отвън страната, размерът на вложените средства бе едвам 12 милиарда евро от началото на 2018-а против 90.5 милиарда евро през предходните две години.

Според Фабрицио Пагани - началник на поделението за световна стопанска система и тактика на финансовите пазари в капиталовата компания Muzinich & Co., италианските вложители обичайно избират инструментите с закрепен приход пред фондовете за скъпи бумаги. Те обаче са се отдръпнали поради повишаването на ценовите съмнения на италианските държавни облигации, породен от пазарните паники, произлизащи от конфликта сред Рим и Брюксел за бюджета на Ботуша, откакто през 2018-а на власт пристигна популисткото държавно управление на Джузепе Конте. Страстите поутихнаха откакто при започване на септември бе образуван по-умерен съдружен кабинет, още веднъж ръководен от Конте.

Правната неустановеност към най-популярния самостоятелен пестелив проект - piano individuale di risparmio (PIR) - продължи да потиска продажбите на капиталовите сдружения в страната. Замислен като щадящ от данъчна позиция метод за дребните вложители да насочват пари към националното стопанство, на PIR се гледаше като на забележителна пазарна опция за мениджърите на активи при въвеждането му през 2017-а. Правилата обаче бяха изменени през тази година когато се вкара условието фондовете да влагат най-малко 3.5% от активите си в компании, регистрирани на AIM Italia - локалната фондова борса за дребни и междинни компании, и други 3.5% - в сдружения за рисков капитал.

Тези промени помрачиха привлекателността на формата PIR както за мениджърите на активи, по този начин и за вложителите и бяха последвани от седем следващи месеца на чист финансов отлив в общ размер от съвсем 1 милиарда евро сред февруари и август, след приток на 4 милиарда евро през 2018-а. Сред най-големите губещи от този поврат бяха търгуваното на борсата сдружение FTSE Italia Mid Cap на Lyxor, изгубило 108 млн. евро, и ISF Italian Equity Fund на Schroders със загуба от 72 млн. евро. Същевременно, много интернационалните капиталови сдружения, сред които "Джей Пи Моргън асет мениджмънт " и "Инвеско ", са закрили фондовете си PIR.

Най-големи вреди от спада на локалните продажби и мощен отлив на капитали са понесли италианските мениджъри на активи, по данни на "Морнингстар ". Международните групи, измежду които "Амунди ", "Ем енд Джи Инвеско ", "Пикте " и "Шрьодерс ", също са потърпевши от бягството на средства за 4.6 милиарда евро сред април и юни, сочи статистиката на Assogestioni.



Въпреки неподходящите цифри и провокациите, консултанти и анализатори са уверени, че италианският пазар дават голям капацитет на мениджърите на фондове, които желаят да попълнят портфейлите си, с активи за 1.3 трлн. евро на италианските семейства, вкарани в банкови сметки.

Оптимист е и 58-годишният Масимо Пероти, който счита, че е пристигнал момента за борсовата регистрация на компанията му за първокласни яхти "Санлоренцо ". За това оказва помощ стабилността, която внесе новият италиански кабинет, който е доста по-умерен и про-европейски. Цените на италианските облигации са се повишили, като доходността на десетгодишния италиански дълг е паднала под 0.9 %. Борсовият показател FTSE MIB на 40-е най-ликвидни и най-високо капитализирани компании, регистрирани на "Борса Италиана ", е добавил над 21% към пазарната си оценка от началото на годината и е измежду десетте най-печеливши в света. По-голямата част от облагите са насъбрани след отстраняването от власт на предходната ръководеща коалиция.

Въпросът е докога ще продължи еуфорията, тъй като, съгласно скептиците, няма фундаментални промени. Политиката на новото държавно управление не е ориентирана към оправянето с двата съществени казуса на Ботуша - голям дълг и ниска продуктивност. Бюджетният недостиг на страната за 2019-а се обрисува в размер на 2.2% от Брутният вътрешен продукт, а общественият дълг - на 138% от Брутният вътрешен продукт - безусловно "токсичен микс ", по оценка на Джеймс Ади - управител на портфейли в "Абърдийн асет мениджмънт ".

Европейската комисия би трябвало да утвърди до края на годината импортирания от Рим проектобюджет, в който е заложен 0.6% напредък през идната година и недостиг от 2.2% от Брутният вътрешен продукт. Парламентът ще стартира диспути по документа в края на седмицата, а първата оценка на Брюксел се чака до 30 ноември. Проектобюджетът е самобитен компромис сред нормативните условия на сътрудниците от еврозоната за дефицита, и запазването на Данък добавена стойност на досегашните нива, с цел да не попадне италианското стопанство в застоялост. За предотвратяването на данъчния растеж ще отидат 23 милиарда евро от бюджета на обща сума 29 милиарда евро. Кето значи, че остават лимитирани благоприятни условия за стимулиране на растежа и на вложенията. Дефицитът от 2.2% от Брутният вътрешен продукт пък значи, че структурният дефицит през идната година ще се утежни с 0.1% вместо обещаното от Рим усъвършенстване с 0.6 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР