Инвеститорите предпочитат да имат работна ръка, която знае техния език,

...
Инвеститорите предпочитат да имат работна ръка, която знае техния език,
Коментари Харесай

Стоян Сталев: Едва ли в заводите на „Мерцедес” в Истанбул се говори на немски език

Инвеститорите избират да имат работна ръка, която знае техния език, само че тематиката е сензитивна.

Така някогашният външен министър Стоян Сталев разяснява изявлението на посланика на Анкара у нас – Хасан Улусой, който прикани за по-ефективно проучване на турски език в учебните заведения, по време на церемонията по откриването на корпус на турски цех за авточасти.
Изказване на турския дипломат провокира стихия от неодобрение Изявлението на турския дипломат се случи на метри от премиера Бойко Борисов
„ В ИТ сферата, естеството на работата е такава, че лицата са длъжни да приказват на непознат език – британски, немски. Изказването е в границите на срещата. Посланикът не предлага наложително преподаване на турски език. Разбира се, не е уместно”, разяснява някогашният дипломат.
Снимка: btvnovinite.bg
По думите на Сталев, посланиците не трябва да навлизат в сходни детайлности на сходно събитие. Той добави, че няма дипломат, който да е поставял езикови условия на своите вложители.

„ Аз съм сигурен, че в огромните фабрики на „ Мерцедес” в Истанбул, надали се приказва немски език. Не бих нарекъл изявлението провокация. Малко излиза от рамките на положителния звук, тъй като би трябвало да е ясно, че вложителите би трябвало да се преценяват с правото на локалната страна. Турският вложител не би трябвало да основава учредения за дискриминация на работната ръка”, добави Сталев.
Външното министерство вика турския дипломат за пояснение Екатерина Захариева ще беседва с Хасан Улусой в понеделник
Бившият дипломат разяснява, че думите на Хасан Улусой не са подобаващи, само че не са опит за въвличане във вътрешната ни политика.

„ Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два значими правилото в своята дипломация – съвсем в никакъв случай не се извинява и съвсем в никакъв случай не показва своята признателност. Тя смята, че ѝ се дължи несъмнено почитание. Но би трябвало и ние да настояваме за нашите приоритети”, добави Сталев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР