Инвеститорите и пазарните стратези, които затръшнаха вратата пред рисковите активи

...
Инвеститорите и пазарните стратези, които затръшнаха вратата пред рисковите активи
Коментари Харесай

Стратезите открехват вратата за риска

Инвеститорите и пазарните стратези, които затръшнаха вратата пред рисковите активи - от акции и кредитни принадлежности до разрастващите се пазари, стартират да я открехват. Банкери от Европа и от Щатите последователно отхвърлят пазарните сигнали, че разрастващите се стопанства са на прага на криза и по-скоро са склонни да заложат на закъснение на икономическите процеси. Ниските цени, очертаващите се взаимни отстъпки по комерсиалната свада сред Вашингтон и Пекин и даже евентуалната договорка за BREXIT дават мотив за тържествуване.

Според основния капиталов шеф на "Би Ен Пи Париба уелт мениджмънт " - Флоран Броне, "пазарите са отчели неприятните политически незнайни през предходната година и даже единствено приключването им ще внесе утешение за всички рискови активи в международен проект ". Банкерът показва, че фундаменталните индикатори към момента са положителни, а политическата неустановеност няма да трае постоянно.

След годината, в която съвсем всеки клас активи завърши на алено, вложителите се раздират сред нервността към задаващия се спад (предричан от обърната крива на доходността на щатските ДЦК) и данните за действителната стопанска система, сочещи тъкмо противоположното. Особено оповестеният в края на предходната седмица отчет за заетостта в Щатите - най-хубавият за последните 10 месеца. Или, както обобщава Броне - "от фундаментална позиция е налице закъснение на икономическия напредък и на корпоративните облаги, само че пазарите са вкарали в цените криза... която евентуално няма да се случи ".

Стратезите на "Голдмън Сакс " пък предлагат на вложителите да се възползват бързо от всеки напредък, предизвикан от позитивен политически процес или от изненадващо положителни данни. Ако, както чакат банкерите, международното стопанство се забави, само че без да изпадне в криза, а щатските лихви доближат оптималните си равнища през 2019-а, сигурно ще има мотив за напредък на рисковите вложения.

Дори свръхпесимистично настроените специалисти на "Моргън Стенли " одобряват по-благосклонно международния риск. И въпреки че не виждат присъщите съставни елементи на възходящото придвижване, те ги чакат до края на първото тримесечие на годината.

Засега доста вложители не са склонни да настроят радарите си за положителни индикатори, изключително като се имат поради дебнещите ги неприятни вести. Една от тях е непредвиденият шоков ноемврийски спад на немския промишлен артикул с 1.9% по отношение на октомври 2018-а при плануван растеж от 0.3 %. На годишна база индикаторът е потопен с 4.7% - най-рязко от 2009-а. При това сривът е с необятна база - от потребителските артикули до силата, и усилва риска от техническа криза в Германия през второто полугодие на 2018-а. Въпреки това Бундесбанк поддържа прогнозите си за относително мощен стопански ръсст в края на предходната година. А специалисти от немското отделение на "Ай Ен Джи " считат, че частното и общественото ползване към момента имат капацитет да компенсират силите на рецесията.

Публикуваните на 9 януари търговски данни за Германия пък демонстрират непредвиден спад с 1.6% на вноса в страната през ноември 2018-а, който надвишава свиването на износа с 0.4 %. Резултатът е разширение на комерсиалния остатък на страната до 19 милиарда евро (от 17.9 милиарда евро през октомври) - още един знак за непретенциозен напредък на немското стопанство през последното тримесечие на предходната година и отбягване на техническа криза.

Повечето вложители обаче не са оптимисти за икономическото положение и вероятностите на еврозоната, а повече от половината мениджъри на дребни и междинни предприятия в Германия считат, че най-голямото европейско стопанство ще регистрира спад през тази година. Индексът на доверие на семействата и на бизнеса в икономическата вероятност на еврозоната пък е паднал за 12-и следващ месец през декември 2018-а - последица от протекционистката политика на Щатите, от риска от корав BREXIT и политическата неустановеност в някои страни от блока на еврото, в това число и в Италия.

Все отново еврото нарастна значително към главните си търговски съперници, в това число и към избавителните убежища - швейцарския франк и японската йена. Движението обаче е предизвикано по-скоро от спада на щатската валута, почнал след мненията на шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл на 4 януари. Тогава банкерът уточни събитията от 2016-а, когато лихвените проценти бяха непокътнати непроменени през по-голямата част от годината поради опасения от забавения напредък на Китай - нещо, което се случва и сега. Потенциалното лихвено самоограничение и през тази година дава действителен късмет за поевтиняване на зелените пари. А такава е и прогнозата на "Голдмън Сакс ".

В късните следобедни часове на европейската валутна търговия на 9 януари еврото се разменяше против 1.1523 щ. $, 1.1252 шв. франка и 124.90 яп. йени.

У нас

междубанковият валутен пазар през първите пет работни дни на новата година беше много деен. Средният дневен валутен оборот доближи 3128 млн. евро (6119 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР