Инвеститори заградиха градинката между блокове 74, 75, 76, 78, 79А

...
Инвеститори заградиха градинката между блокове 74, 75, 76, 78, 79А
Коментари Харесай

Младост излиза на протест заради заградена зелена площ

Инвеститори заградиха градинката сред блокове 74, 75, 76, 78, 79А в " Младост 1 ". Това провокира неодобрение у живущите в блоковете, които довечера готвят митинг, с цел да защитят единствената зелена повърхност в карето. Пред БГНЕС домоуправителят на вход 3 на бл. 79А сподели, че не желае повече градежи и нови блокове в квартала.

 „ Абсурдно е да се строи блок до блок и да няма грам зеленина. Няма по какъв начин да разбираем по-късно на децата какво е зелен цвят. Стига с тези градежи! Да излязат отвън града, само че не и в комплекса, който е презастроен ”, съобщи Павлина Стоичкова.
Тя добави, че поддържа само там да се осъществя заложеният през 2009 година в Подробния организационен проект създаване на частна детска градина, само че не и концепцията на вложителите да построят блок с детска градина.

Срещаме журналиста Надя Танева, която е тръгнала с щерка си да й купи сладолед, само че пътеката, водеща към близкото магазинче, учебно заведение и детска градина към този момент е блокирана от мрежата.
„ Най-лошото не е невъзможността да се мине, има къде да се заобиколи. Проблемът е, че оградата е под балконите на хората. Единият от пострадалите съм аз. Аз пребивавам тъкмо до оградата и съм една от най-потърпевшите. Ще се боря за правото ми да пребивавам умерено ”, сподели тя.
На място пристигна основният проектант на „ Младост ”и самостоятелен претендент за кмет на региона арх. Стефан Стефанов, който побърза да успокои хората като съобщи, че там няма да се строи, тъй като няма издадено позволение.
„ Имотът, който сега се загражда, няма деклариран план и вкарване на капиталов план за координиране, няма издадено позволение за строителство. Към момента има единствено една издадена виза за строителство, издадена от основния проектант на София. Има последваща процедура, която не е приключила, и на този стадий няма по какъв начин да се строи. Явно оградата има друга концепция ”, разяснява Стефанов.
Той изясни, че това е един от парцелите така наречен „ горещи картофи ” в региона, които във времето администрацията е опитвала да вкара в процедура по обезщетяване на притежателите посредством подмяна или изкупуване. Архитектът напомни, че в края на април Йорданка Фандъкова е основала работна група, която тя твърди, че ще реши всички проблеми на „ Младост ”, в която Стефанов не е включен.
„ Не мога да отговоря по какъв критерии този парцел не е включен в първите пет парцела, които бяха гласувани от СОС за подмяна. Рано или късно този парцел би трябвало да го обезщетим и се надявам това да се случи в най-кратко бъдеще ”, съобщи той и добави, че държи този терен да бъде вкаран в листата с компенсациите.
Свързахме се с Дора Давидова, която е един от притежателите на противоречивия терен. Тя изясни, че парцелът й е над 2 дка., като елементи от него са добити посредством реставрация, покупка и продажба на 300 кв. м. общинска земя.
„ Поставихме оградата, с цел да предизвикаме живущите да създадат подписка в наша отбрана и да предизвикваме виновните институции да ни извърнат внимание и да решат проблема ни, който от 10 години не се позволява. На този стадий не считаме да строим. Искаме да бъдем обезщетени с различен терен. Нямаме предпочитание да тормозим хората, само че бездействието на институциите ни принуди да действаме по този метод ”, съобщи Давидова и добави, че са имали концепция да построят триетажен блок с магазини и детска градина, която обаче е отвън постройката.
Давидова не можа да каже дали тя и останалите вложители ще изпълнят това си желание, само че акцентира, че за 1200 деца няма място в общинските детски градини в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР