Инвеститорът очаква в най-скоро време процесите по изграждането на базата

...
Инвеститорът очаква в най-скоро време процесите по изграждането на базата
Коментари Харесай

Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено

Инвеститорът чака в най-скоро време процесите по построяването въз основата да стартират

- Г-н Киров, тази седмица Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас излезе с изрично мнение, че построяването на крематориум в Община Камено, няма да има отрицателно въздействие върху околната среда в района. Това значи ли, че към този момент можете за започнете реализирането на Вашето капиталово желание?

- Това е тъкмо по този начин, след близо 4-годишна процедура, две от които минаха под шапката на Световната пандемия и разменяни тъкмо 94 пъти писма и документи сред нас като Инвеститори и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, като надзорен орган, на 25.08.2022 година беше издадено позитивно Решение по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение „ Изграждане на парк за кремации и урнополагане “ в наш частен парцел в землището на гр. Камено, Област Бургас.

Изготвянето на подобен отчет е дълга и комплицирана процедура, вземат участие екип от специалисти в другите области на екологията, а от другата страна са редица способени държавни органи – всички отдели на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, РЗИ – Бургас, Басейнова дирекция – Варна и така нататък Те слагат претенции и въпроси към отчета, дават мнения в границите на своите законови пълномощия. И цялата информация се събира в този отчет, който се гледа на експертен съвет от, в случай че вярно си споменем, 12 специалисти, представители на всички тези институции и представители на Община Камено.

На последния подобен съвет отчетът беше признат без забележки от експертите. Това е по този начин, тъй като ние успяхме да потвърдим с документи и научни писания на нашия екип, че Крематориума, който желаеме да изградим няма отрицателно въздействие върху околната среда, няма отрицателно въздействие върху популацията на гр. Камено, гр. Българово и останалите по-отдалечени обитаеми места. Няма и по какъв начин да има, тъй като в цяла Европа такива съоръжения се вършат в самите градове. 

За мен това значи, че не би могло да има аргументирани спънки за реализиране на това капиталово желание, което е в интерес освен на Община Камено, само че и на цялата Бургаска област.

- През миналите няколко години, главното терзание на съперниците на Вашия план бяха ориентирани точно натам, че околната среда ще бъде наранена, само че след отчета на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас остават ли те без причини?

- Да, през цялото това време група хора се пробват по всякакъв начин да пречат на този план, да основават неправилни и отрицателни настройки по отношение на него в локалното население, пишат непрестанни нестимулирани тъжби до разнообразни институции, само че в последна сметка това си е тяхно право, колкото и малодушно и неградивно да е то. Въпреки това ние сме осъществили контакти и диалози с десетки поданици на Камено, които поддържат плана и които са задоволително зрели, с цел да осъзнаят изгодите за района от толкоз огромен план за града.

Надявам се в този момент, след позитивното Решение по Оценка на въздействието върху околната среда на единствения способен държавен орган в тази ситуация Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, който отново дублирам в хода на процедурата е получавал редица мнения от другите държавни институции, с цел да вземе това решение, да се усили кръгът на хората, които мислят съвременно и желаят реализирането на този план.

- Какво ще предприемете в този момент, какви са идващите стадии, с цел да осъществите вашия план?

- Чисто процедурно от тук нататък имаме работа с локалната администрация в Община Камено, която би трябвало да допусне изработването на Подробен устройствен план, с цел да продължим напред с Проекта.

- Как одобриха този план от Община Камено? Все отново това е сериозен план и той би донесъл след себе си много доходи в бюджета на община?

- В другите интервали Община Камено и кметът господин Вардунски са разговаряли с нас за капиталовото ни желание. Напълно съм склонен, че мащабите на плана са много обилни за района и града в частност. Не един път съм коментирал всички позитиви, които планът ни ще донесе за Общината и нейното население.

Става дума за стотици хиляди лв., които годишно ще остават в гр. Камено под формата на  такси, налози, на заплати към чиновниците ни от района, съпътстващи доходи от външни гости, потреблението на газ от предприятието ни и доста други. Всички тези средства са директни доходи за Община Камено, които тя би могла да вложи в възстановяване изискванията на живот за локалното население.  Това е неоспорим факт, който надали има потребност от доказване.

По-важно е нещо друго. Група хора предизвикаха по неразбираеми за мен подбуди публично неодобрение против плана още преди локалното население да бъде осведомено с него на публично разискване. Т.е. те към този момент не го желаеха, без да знаят какво съставлява това.

В случая какво става? Има съществено разминаване сред публичния интерес и публичното мнение. В случая едно капиталово желание, което потвърдено няма да въздейства отрицателно на околната среда, което потвърдено има единствено стопански облаги за Община Камено и популацията й е напълно в публичен интерес да се случи, само че поради отрицателната агитация към него публичните настройки не позволяват истината до ушите си.

В целия свят логиката на бизнеса, когато той е легален и обоснован, е локалната администрация да предизвиква неговото битие, развиване, да предизвиква частната стопанска самодейност, т.е. да основава благоприятстващи за бизнеса и вложенията условия. Защото той движи и ускорява локалната стопанска система. Недопустимо е една администрация да работи по противоположния метод, да пречи и възпрепядства едно законно бизнес желание, да се жали против него и да търси процесуални спънки да се реализира то, вместо да му отвори вратите си и да го предложения на локално равнище. Това е метода, по който ние чакаме Община Камено да гледа на нас.

- Истина ли е, че сте поканили част от администрацията и от протестиращите на посещаване за Ваша сметка във към този момент настоящи такива Крематориуми в Европа?

- Да. И не виждам нищо неприятно в това. Ние към този момент доказахме на експертно равнище, че плана ни е екологичен и няма да въздейства отрицателно на околната среда. Обаче пречката пред нас е, че част от хората не имат вяра. Защото сме в България, тъй като и ние не имаме вяра към този момент на никой и нищо. Затова съгласно нас е напълно логически ход да ги поканим да видят със личните си очи на място в няколко Европейски града идентични съоръжения с определената от нас технология и съоръжение, с цел да се убедят самите те, както се убедихме  преди време и ние, в тяхната човечност, хигиеничност и в това, че те са нещо напълно обикновено, нещо, което не пречи на актуалния европеец, не му пречи в случай че се намира на метри от вкъщи му, не както при нас в гр. Камено на 1200м от най-близката жилищна постройка.

Инсталациите безусловно са разположени  на няколко метра от  административни и жилищни здания, ще видят  по какъв начин тези обекти съществуват незабележимо в градската среда на доста градове в Европа. И тогава тази делегация към този момент ще знае, че ние сме откровени и правилни в желанията си.

Затова на 01.09.2022 година входирахме Покана до кмета Жельо Вардунски да дефинира състав на делегацията като по наше мнение в нея би следвало да вземат участие представители на Оценка за съвместимост – Камено, специалисти еколози на Община Камено и представители на гражданския предприемчив комитет.

- А в случай че поканата Ви за тази обиколка не бъде призната?

- Ако поканата ни не бъде приета ще си помислим, че броженията против плана ни надалеч не са с екологични подбуди и положителни планове, а зад тях стоят други претекстове, които обаче не е редно да попречват свободната стопанска самодейност и законни вложения като нашата. Ще бъде доста неприятно в случай че по този метод се подходи към положителните ни планове, само че персонално аз нямам доверие, че в подобен отвод има логичност.

- Звучите доста изрично, че въпреки всичко ще осъществите своя план, по кое време очаквате той да се случи?

- За мен е изцяло естествено този план да се случи. В България към този момент работят крематориуми в София, Варна и Пловдив. Логично е четвъртата по величина област да има такова оборудване. Всички знаем какъв брой остра и наболяла е нуждата от него и това прави напълно предстоящо да се осъществя подобен план в Областта. Със сигурност това ще се отрази удобно на всички хора, които се нуждаят от тази услуга, а в този момент би трябвало да заплащат излишно висока цена за нея. Така че, поисквам на Община Камено да е тази, която ще има първа опцията да осъществя подобен план на нейна територия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР